00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Bez saradnje Srba i Rusa nema ostvarenja slovenskog sna
16:00
30 min
VESTI (repriza)
Koliko su opasne rakete koje je ukrajinska vojska koristila u napadima unutar Rusije?
16:30
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Hoće li biti Trećeg svetskog rata
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Dualnost Milene Pavlović Barili“
17:30
30 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Glinena posuda iz kamenog doba otkriva šta su ljudi jeli pre 5.000 godina

CC0 / Unsplash/Lucas de Moura / Stara posuda
Stara posuda - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
Na severu Nemačke pronađena je glinena posuda sa zagorelom hranom, a analizom je utvrđeno koje su žitarice pre 5.000 godina kuvali stanovnici jednog sela.
Pokazalo se da je ishrana u neolitskom naselju Oldenburg LA 77, koje se smatra jednim od najstarijih sela u Nemačkoj, bila veoma raznolika i da su žitarice, kao što su pšenica i ječam, i divlje biljke imale veliku ulogu u ishrani.
Rezultati studije, koju su sproveli naučnici Istraživačkog centra za saradnju na Univerzitetu Kil, objavljeni su u žurnalu u „Plos one“.
U istraživanju su korišćeni skeniranje elektronskim mikroskopom i hemijske analize, a identifikovana je sofisticirana priprema hrane i to uglavnom biljaka, prenosi „Lajv sajens“.
Ječam je skupljan kad je zreo i spreman je na sličan način na koji se zelena spelta tradicionalno sprema u Baden-Virtembergu. Dvozrna pšenica se obrađivala kada proklija, što je kaši davalo sladak ukus. To znači da hrana u neolitu nije bila blaga i bezukusna, već je bilo raznolikosti.
Hemijske analize grnčarije pokazale su da su nekad sadržali i mlečne proizvode. Analiza zagorelih delova pokazuje da su se u istoj posudi od žitarica i mlečnih proizvoda verovatno pravile kaše za svakodnevnu upotrebu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala