- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Glinena posuda iz kamenog doba otkriva šta su ljudi jeli pre 5.000 godina

CC0 / Unsplash/Lucas de Moura / Stara posuda
Stara posuda - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
Na severu Nemačke pronađena je glinena posuda sa zagorelom hranom, a analizom je utvrđeno koje su žitarice pre 5.000 godina kuvali stanovnici jednog sela.
Pokazalo se da je ishrana u neolitskom naselju Oldenburg LA 77, koje se smatra jednim od najstarijih sela u Nemačkoj, bila veoma raznolika i da su žitarice, kao što su pšenica i ječam, i divlje biljke imale veliku ulogu u ishrani.
Rezultati studije, koju su sproveli naučnici Istraživačkog centra za saradnju na Univerzitetu Kil, objavljeni su u žurnalu u „Plos one“.
U istraživanju su korišćeni skeniranje elektronskim mikroskopom i hemijske analize, a identifikovana je sofisticirana priprema hrane i to uglavnom biljaka, prenosi „Lajv sajens“.
Ječam je skupljan kad je zreo i spreman je na sličan način na koji se zelena spelta tradicionalno sprema u Baden-Virtembergu. Dvozrna pšenica se obrađivala kada proklija, što je kaši davalo sladak ukus. To znači da hrana u neolitu nije bila blaga i bezukusna, već je bilo raznolikosti.
Hemijske analize grnčarije pokazale su da su nekad sadržali i mlečne proizvode. Analiza zagorelih delova pokazuje da su se u istoj posudi od žitarica i mlečnih proizvoda verovatno pravile kaše za svakodnevnu upotrebu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala