Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bajdenovo „proročanstvo“ za Balkan — Srbija mora da otvori četvore oči /video/

© AP Photo / David GoldmanAmerička zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
Uvek strahujem kad neko od svetskih zvaničnika daje „proročanstva“ za Balkan. Srbija bi trebalo da otvori četvore oči, upozorava istoričar Saša Adamović povodom izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena da bi, ukoliko se ne nastavi slanje vojne pomoći Ukrajini, kriza mogla da se prelije i na Balkan i Evropu.
Adamović ističe da nikad ne treba potcenjivati zvanične izjave svetskih lidera, pogotovu velikih država, već ih treba sagledati u političkom kontekstu.
S obzirom da Srbiju u SAD zaista percipiraju kao neku vrstu proksija Rusije na Balkanu, nije ni čudo, konstatuje on, što kad Bajden govori o Rusiji na neki način poveže i Balkan – a kad kaže Balkan, misli na Srbiju.
„To govori o tome da oni koji kontrolišu američku spoljnu politiku zadržavaju žestok antiruski pristup i izgleda ne nameravaju da se povuku s obzirom da su već uložili silne milijarde, a nisam siguran da bi voleli da im sve te milijarde propadnu preko noći ako se povuku kako su to učinili iz Avganistana. Mislim da su čak spremni, kad je u pitanju Rusija, da traže način da i NATO uvuku u sukob sa Rusijom. Oni bi eskalaciju, samo je pitanje da li deo te eskalacije mogu biti i događaji na Balkanu“, navodi Adamović.

Proročanstva „vidovite Zorke“

On dodaje da smo u Banjskoj bili svedoci jedne od takvih eskalacija, a da je poslanik britanskog parlamenta prethodno više meseci ranije „kao vidovita Zorka“ predvidela šta će se tamo desiti te da zato uvek treba biti skeptičan prema onima koji daju „nekakva proročanstva“.
„Naše službe bezbednosti zato bi trebalo da otvore četvore oči na ono što može da usledi. Sve te proročanske vizije i te kako ozbiljno treba uzeti u obzir i naravno pripremati strategiju da, ako se one ne daj bože dese, nađemo adekvatni odgovor“, smatra Adamović.
Na pitanje, šta može očekivati Srbija ako na predsedničkim izborima pobedi demokrata Džozef Bajden, a šta ako to bude republikanac Donald Tramp, publicista Branko Pavlović ocenjuje da, bez obzira ko bude pobednik, ukupni svetski tokovi idu na ruku Srbiji.
„Izbori će naravno biti turbulentni, neće smiriti stvari u Americi nego će te užasne tenzije nastaviti da žive nekom svojom logikom. Ali ovde kod nas ne treba da nas zbunjuje što su vremena povišenih tenzija. Tok ide ubrzano u našu korist zato što one snage koje priznaju suverenitet Srbije u svetskim razmerama postaju sve značajnije, sve moćnije i sve uticajnije i na ovim našim prostorima“, uveren je naš sagovornik.

Relaksacija na KiM u vreme Trampa

Srbija zato, poručuje on, treba samo da se bavi sobom i razvojem sopstvenih kapaciteta i da se što više i što javnije držimo međunarodnog prava, a da u tom smislu ostvaruje međunarodne kontakte, aplicira za ŠOS, BRIKS, pokazuje da hoće da pripadne onom delu sveta kome izvesno pripada budućnost:
„Jedina mogućnost da im ne pripada budućnost jeste da budućnosti nema, da dođe do neke katastrofe, ali ako to nije slučaj ishod je izvestan – zna se šta će da bude, pitanje je samo sa koliko štete i potresa i nije jasno u kom vremenskom periodu. Za nas bi Tramp bio uvek neka vrsta predaha jer od neokonzervativaca gorih nema ali ne treba misliti da će to biti karta koja će nešto rešiti u strateškom smislu za Srbiju.“
Adamović podseća da je Srbija u vreme Trampovog mandata zaista imala relaksaciju na KiM, kao i da je njegov bivši ambasador Ričard Grenel mnogo realističnije pristupao kosovskom pitanju. Takođe, kako kaže, i Trampov sin je u jednom trenutku, kad ovaj više nije bio predsednik, izneo ideju da bi bilo dobro povući američku vojsku sa KiM što je bio znak da se razmišlja i u tom pravcu.
„Kad je u pitanju KiM treba da imamo na umu da je to naš problem i da ga mi moramo rešavati, samo treba da izaberemo najpogodniji momenat, pošto u starom svetskom poretku koji se sada dovodi u pitanje za nas apsolutno nikakve šanse nije bilo. Ne znamo kakav će biti novi svetski poredak ali možemo da pretpostavimo da će izgledati mnogo drugačije i da će u takvom poretku naši interesi biti mnogo više uvaženi, a nama data prilika za realizaciju nacionalnih interesa. Doduše, ovaj međuperiod je prilično turbulentan, mogli bismo reći i vrlo opasan ali ipak daje perspektivu za nas Srbe“, veruje ovaj istoričar.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala