- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika predložila Grčkoj finansijsku pomoć u zamenu za naoružanje Ukrajini

© Tanjug / JADRANKA ILIĆNaoružanje
Naoružanje - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken predložio je Grčkoj da preda ili proda Ukrajini naoružanje, a Amerika će u zamenu izučiti mogućnosti da Atini da dodatnu pomoć u iznosu od 200 miliona dolara.
Predlog se nalazi u pismu Blinkena grčkom premijeru Kiriakosu Micotakisu, a tekst pisma je objavila pres služba premijera.
Blinkej je obavestio Micotakisa da je Stejt department doneo odluku da odobri moguću prodaju aviona F-35 grčkoj Vladi i naoružanja za oko 8,6 milijardi dolara.
„Mi smo, kao i ranije, zainteresovani za odbrambeni potencijal koji Grčka može da preda ili proda Ukrajini. Ako je to u interesu Ukrajine i pre nego što američka Vlada proceni njihovo stanje, možemo istražiti mogućnost izdvajanja dodatnih sredstava iz stranog vojnog finansiranja u iznosu do 200 miliona dolara za Grčku“, navodi se u pismu.
Blinken je obećao da će razmotriti zahtev Grčke koja je tražila avione za punjenje goriva KS-135.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je ranije saopštilo da isporuke aviona F-16 Kijevu neće uticati na tok specijalne vojne operacije. Rusija je poslala protestnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je istakao da će svaki teret koji sadrži naoružanje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.
Pogledajte i:
Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Vašington: Nemamo magični ćup sa novcem za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala