- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Međunarodni sud pravde - Sputnik Srbija

UŽIVO Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da preduzme sve mere da spreči genocid u Pojasu Gaze

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 112. dan. Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da preduzme sve da spreči genocid u Pojasu Gaze. Izraelska vojska pozvala stanovnike nekoliko naselja zapadnog dela Kan Junisa da se evakuišu u obližnju oblast Mavasi. Nova razmena vatre na granici sa Libanom.
Izraelska vojska je saopštila da su u toku žestoke borbe u Kan Junisu i da je ubijeno na desetine boraca Hamasa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:14 26.01.2024
Bajden razgovarao s predsednicima Egipta i Katara o sporazumu o taocima
Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem i emirom Katara šeikom Tamimom Bin Hamadom Al Tanijem o sprazumu o taocima između Izraela i Hamasa.
Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da, iako su razgovori bili konstruktivni, „ne treba očekivati skori razvoj događaja“.
„Nastavljamo da činimo sve što možemo da olakšamo još jedan dogovor o taocima, baš kao što smo uradili u novembru“, dodao je Kirbi.
Bajdenov razgovor sa katarskim emirom usledio je nakon što su procurele primedbe izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u kojima je kritikovao posredničke napore Katara sa Hamasom, prenosi AP.
21:32 26.01.2024
Nemački ARD pozvao Izrael da dozvoli da dva medijska radnika napuste Gazu
Nemačka državna televizija ARD saopštila je da Izrael sprečava dvojicu palestinskih radnika te medijske kuće da napuste Gazu.
ARD je saopštio da je više od dva meseca, uz podršku nemačke vlade, ulagao napore da dvoje zaposlenih javnog servisa mogu da napuste Gazu.
„Ovo nema smisla jer oni ne bi ni stupili na izraelsko tlo. Ove kolege ne predstavljaju bezbednosni rizik i zato pozivamo izraelske vlasti, vladu, da puste naše kolege da odu“, rekao je urednik u ARD Kristijan Niče.
Nemačko ministarstvo spoljnih poslova navelo je u objavi na platformi „Iks“ da deli zabrinutost ARD o njihovom osoblju i da će nastaviti da se zalaže da oni mogu da napuste Gazu.
Najmanje 83 novinara i medijskih radnika ubijeno je u ratu između Izraela i Hamasa, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).
19:35 26.01.2024
Palestinski premijer: Presuda Međunarodnog suda pravde kraj ere nekažnjivosti Izraela
Palestinski premijer Mohamed Štajeh izjavio je danas je da presuda Međunarodnog suda pravde (MSP) predstavlja kraj ere nekažnjivosti Izraela.
On je naveo da odluka suda obavezuje zemlje koje podržavaju Izrael da se uzdrže od toga.
"To što je MSP odbio zahtev Izraela da odbaci tužbu koju je protiv njega podnela Južna Afrika je od izuzetnog značaja jer stavlja Izrael na optuženičku klupu za ratne zločine, što je prvi put da se toj zemlji sudi", rekao je premijer, prenosi agencija WAFA.
On je izrazio zahvalnost Južnoj Africi na dokaznim materijalima koje je dostavila sudu i na profesionalnim argumentima koji optužuju Izrael da je počinio zločine protiv palestinskog naroda.
Takođe je izrazio nadu da će sud nastaviti sa razmatranjem do donošenja konačne odluke kojom se Izrael osuđuje za genocid i zločine etničkog čišćenja nad palestinskim narodom, koji su, kako je naveo, dostigli nivo bez presedana u svetskoj istoriji.
Štajeh je optužio Izrael za katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Tel Aviv da zaustavi agresiju i „hitno“ omogući dopremanje humanitarne pomoći u Gazu.
19:33 26.01.2024
Pripadnici Hamasa zarobili izraelske vojnike u tunelu u Gazi
Pripadnici Hamasa su danas u blizini izbegličkog kampa u Magazi u centralnom Pojasu Gaze napravili zasedu grupi od sedam izraelskih vojnika.
U saopštenju palestinske grupe navodi se da su borci Hamasa zatvorili ulaz u jedan od svojih tunela, zarobivši izraelske vojnike unutra, pre nego što su detonirali protivpešadijski uređaj.
U ovoj akciji nekoliko vojnika je ubijeno, a ostali su povređeni, prenosi Al Džazira.
U saopštenju se dodaje da je Hamas gađao dva izraelska tenka granatom Jasin-105 i uređajem "Šavaz".
18:05 26.01.2024
Zvaničnik Hamasa: Presuda Međunarodnog suda pravde doprinosi izolaciji Izraela
Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio je danas da je današnja presuda Međunarodnog suda pravde (MSP) važan događaj koji je doprineo izolaciji Izraela i razotkrivanju njegovih zločina u Gazi.
"Pozivamo na prestanak okupacije i sprovođenje odluka suda", dodao je on za Rojters.
17:25 26.01.2024
SAD tvrde da su oborile balističku raketu lansiranu s teritorije Huta
Američka vojska saopštila je da je oborila protivbrodsku balističku raketu iz oblasti u Jemenu koja je pod kontrolom Huta, dodavši da nije bilo povređenih i da tom prilikom nije načinjena šteta.
Ranije danas, Pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) saopštile su danas da su primile izveštaj da su dve rakete eksplodirale u vodama u blizini broda kod jemenske luke u Adenskom zalivu.
Brod i posada su bezbedni, a nije bilo ni štete, navodi se u saopštenju UKMTO i dodaje da su nastavili ka sledećoj luci.
U odvojenom incidentu, prema dojavi koju je dobio UKMTO, učestvovao je brod koji se nalazio oko 60 nautičkih milja od luke Al Hudejda na Crvenom moru, gde su Huta pokrenuli napade na brodarstvo.
17:07 26.01.2024
Evropska unija očekuje od Izarela i Hamasa da poštuju odluke Međunarodnog suda pravde
Evropska unija je danas saopštila da očekuje da Izrael i Hamas u potpunosti poštuju presude Međunarodnog suda pravde.
"Nalozi Međunarodnog suda pravde su obavezujući za strane i one moraju da ih se pridržavaju. Evropska unija očekuje njihovu punu, trenutnu i efikasnu primenu", navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.
17:05 26.01.2024
EU o navodnoj umešanosti UNRWA u napad na Izrael: Hitno preduzeti mere
Evropska unija saopštila je danas, povodom navodne umešanosti osoblja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, da očekuje od UNRWA potpunu transparentnost povodom tih optužbi i hitno preduzimanje mera protiv umešanog osoblja.
U saopštenju Evropske komisije i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove, navodi se da je EU "izuzetno zabrinuta" zbog optužbi o umešanosti osoblja UNRWA u terorističke napade na Izrael 7. oktobra i ponavlja da EU najoštrije osuđuje napade Hamasa na Izrael, koji, kako se navodi, nemaju opravdanje.
"U kontaktu smo sa UNRWA, očekujemo od nje potpunu transparentnost u vezi sa optužbama i da odmah preduzme mere protiv umešanog osoblja. Komisija će proceniti dalje korake i izvući pouke na osnovu rezultata potpune i sveobuhvatne istrage", poručuje se u saopštenju.
UNRWA je otvorila istragu povodom navodne umešanosti nekoliko njenih zaposlenih u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, saopštio je ranije danas generalni komesar UNRWA Filipe Lazarini.
Agencija UN je prema njegovim rečima, okončala saradnju sa tim pojedincima za koje se sumnja da su umešani u napad Hamasa, u kome je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto više od 250 talaca.
16:22 26.01.2024
Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama pokrenula je istragu povodom navodne umešanostu više njenih zaposlenih u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, saopštio je generalni komesar Agencije Filipe Lazarini.
„Izraelske vlasti su Ujedinjenim nacijam dostavile informacije o navodnoj umešanosti nekoliko zaposlenih Agencije u užasnim napadima na Izrael 7. oktobra“, rekao je Lazarini.
Ubrzo se oglasio i Stejt department, navodeći da SAD privremeno obustavljaju finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama dok ne razmotre optužbe i vide kakve će korake UN tim povodom preduzeti.
16:16 26.01.2024
Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan pozvao je izraelske vlasti da se suoče sa pravdom nakon što je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da preduzme mere da spreči akte genocida u Gazi.
„Danas, vlasti lažnog izraelskog režima... moraju odmah biti izvedene pred lice pravde zbog genocida i ratnih zločina bez presedana nad Palestincima“, naveo je Amir Abdolahjan.
16:14 26.01.2024
Hamas je pozdravio odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu, ocenivši da doprinosi izolaciji Izraela.
„Odluka suda doprinosi izolaciji Izraela i razotkrivanju njegovih zločina u Gazi“, navodi se u saopštenju Hamasa.
14:58 26.01.2024
Netanijahu: Presuda nečuvena, nastavljamo do potpune pobede
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nazvao je presudu Međunarodnog suda pravde nečuvenom i poručio da će Izrael nastaviti da se bori protiv Hamasa do potpune pobede.
Netanijahu je rekao da Izrael ima pravo na odbranu.
„Ne možemo da se povinujemo tako opasnoj presudi koja dovodi u rizik opstanak države Izraela i moramo da nastavimo da uništavamo neprijatelja do potpune pobede“, rekao je Netanijahu, preneo je „Jerusalim post“.
14:40 26.01.2024
14:23 26.01.2024
Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad Maliki pozdravio je mere Međunarodnog suda pravde, ističući da su sudije „procenile su činjenice i zakon i presudile u korist čovečanstva i međunarodnog prava“.
Dodao je da Palestina poziva sve države da obezbede da mere suda budu primenjene, uključujući i Izrael koji je, kako je rekao, snaga okupacije.
14:21 26.01.2024
Južna Afrika pozdravila je presudu Međunarodnog suda pravde ocenivši da je to odlučujuća pobeda za međunarodno pravo.
14:00 26.01.2024
Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da preduzme sve da spreči genocid u Pojasu Gaze
Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je presudu kojom se Izraelu naređuje da preduzme sve mere u cilju sprečavanja izraelskih snaga da počine genocid u Pojasu Gaze.
Presudom je priznato pravo Palestincima u Gazi na zaštitu od akta genocida.
Sud je prethodno naveo da neće odbaciti slučaj u kome je Južna Afrika optužila Izrael za genocid nad palestinskim stanovništvom u Pojasu Gaze.
„Sud smatra da ne može da udovolji zahtevu Izraela da se taj slučaj skine sa opšte liste“, izjavila je sudija Džoan Donahju.
Prema prethodno donetoj odluci, Međunarodni sud pravde se danas neće baviti glavnim pitanjem genocida, već će samo razmotriti moguće hitne mere za Pojas Gaze, kako bi se sprečilo da se taj konflikt pogorša, dok sud pregleda ceo predmet, što je proces koji obično traje godinama.
Ranije ovog meseca, Južna Afrika je zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredni hitnu obustavu razorne izraelske vojne kampanje u Gazi.
13:27 26.01.2024
Američki predsednik Džozef Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu, tokom telefonskog razgovora prošle nedelje, da neće podržati rat u Pojasu Gaze koji bi potrajao godinu dana, javlja izraelski portal „Vala“.
Pozivajući se na dva anonimna američka zvaničnika, portal navodi da je Bajden zatražio od Netanijahua da Izrael što pre pređe na borbe niskog intenziteta protiv Hamasa, što bi smanjilo civilne žrtve.
Bajden je, takođe, rekao Netanijahuu da ne razume koja je izraelska strategija za okončanje rata i tražio do njega da pruži odgovor kakav je plan za period posle završetka rata, prenosi „Tajms of Izrael“.
13:21 26.01.2024
Vazduhoplovne snage Izraela gađale su položaje Hezbolaha na jugu Libana nakon što su, kako je saopštila izraelska vojska, sa libanske teritorije ispaljene rakete na sever Izraela.
12:57 26.01.2024
UN: Izraelski napadi na infrastrukturu i hladno vreme u Gazi čine život nemogućim
Neselektivni izraelski napadi na infrastrukturu i hladno vreme u Pojasu Gaze doveli su do toga da je život u toj palestinskoj oblasti postao potpuno nemoguć, upozorila je Kancelarija UN za ljudska prava.
„Bojim se da će mnogo više civila poginuti“, rekao je Adžit Sunghaj, šef te kancelarije za okupirane palestinske teritorije.
Prema njegovim rečima, dalji izraelski napadi na posebno zaštićene objekte, kao što su bolnice, dovešće do povećanja civilnih žrtava i smanjiće pristup zdravstvenoj zaštiti i bezbednost.
Sunghaj je istakao da tešku situaciju za Palestince u Pojasu Gaze dodatno pogoršava hladno i kišovito vreme. Većina Palestinaca nema toplu odeću i ćebad, a na severu Gaze, gde se izraelsko bombardovanje nastavlja, jedva ima i osnovne humanitarne pomoći, dodao je on.
Ocenio je da bi bilo katastrofalno ako bi Izrael bombardovao oblast južnije od Kan Junisa do Rafe, gde se sada nalazi oko 1,3 miliona Palestinaca koji su pokušali da izbegnu izraelske napade.
11:01 26.01.2024
Izraelska vojska pozvala stanovnike Kan Junisa da se evakuišu
Izraelska vojska pozvala je stanovnike nekoliko naselja zapadnog dela Kan Junisa, grada na jugu Pojasa Gaze, da se evakuišu u obližnju oblast Mavasi.
Na društvenim mrežama, pored poziva, objavljena je i mapa zona koje bi trebalo da se evakuišu.
Među tim zonama su naselja Nasr i Amal, izbeglički kamp Kan Junis i centar tog drugog grada po veličini u Pojasu Gaze.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala