- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Flota ledolomaca ogromno preimućstvo Rusije u svetu

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaPutin dao zeleno svetlo za izgradnju ledolomca "Lenjingrad"
Putin dao zeleno svetlo za izgradnju ledolomca Lenjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin dao je start za izgradnju nuklearnog ledolomca „Lenjingrad“. On je na ceremoniji tim povodom poručio da će Rusija nastaviti da gradi nove ledolomce i druge brodove koji će bit angažovani na Arktiku.
Ledolomac „Lenjingrad“ će biti pet brod te serije, a posle izgradnje biće u upotrebi na Severnom morskom putu za dopremanje tereta, građevinskog materijala, goriva i drugo.
„Na Čukotki, Jamalu, u Jakutiji i u drugim našim arktičkim regionima sa nestrpljenjem očekuju nove moćne ledolomce i druge brodove. Nastavićemo da širimo arktičku flotu i da postavljamo nove ambiciozne orijentire“, rekao je Putin.
On je dodao da moćna flota ledolomaca predstavlja ogromnu prednost Rusije u svetu.
„Rusija ima jedinstvenu flotu ledolomaca u svetu i to želim da istaknem. To je naše ogromno preimućstvo, kolosalni potencijal za razvoj logistike, industrije, otvaranja novih radnih mesta, uređenja arktičkih gradova i sela, razvoja saradnje sa partnerima, sa svima koji žele da sarađuju s nama“, rekao je ruski predsednik Putin.
Putin je najavio da će Rusija 2025. godine dobiti još jedan nuklearni ledolomac iste klase koji će biti nazvan „Staljingrad“ .
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala