- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prva reakcija Rusije: Članstvo Švedske u NATO će se negativno odraziti na bezbednost Evrope

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Pratite nas
Članstvo Švedske u NATO će se krajnje negativno odraziti na bezbednost Baltičkog regiona i Moskva će primeniti odgovarajuće mere, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Odbacivanje dugogodišnje politike vojnog nepridruživanja i ulazak u redove otvoreno neprijateljskog bloka prema Rusiji verovatno neće povećati osećaj sigurnosti kod švedskih građana“, rekla je ona.

Zaharova je dodala da se neće dozvoliti slabljenje bezbednosti Rusije i da će Rusija preuzimati odgovarajuće mere političkog i vojno-tehničkog karaktera u cilju smanjenja pretnji odbrambenim sposobnostima Rusije.

„Njihov konkretan sadržaj ćemo kasnije odrediti u zavisnosti od toga kakve mere budu preduzete u okviru integracije Švedske u NATO uključujući moguće razmeštanje udarnih NATO sistema, oružja i vojske na teritoriji te zemlje“, zaključila je Zaharova.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zvanično odobrio tursku ratifikaciju zahteva Švedske za pristupanje NATO-u. Švedska, koja je članica EU, se saglasila u pregovorima sa Erdoganom da zauzvrat doprinese aktiviranju procesa pristupanja Turske Uniji. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, međutim, isticao, da ta dva pitanja nisu povezana.
Podsetimo, Finska i Švedska su zbog situacije u Ukrajini u maju 2022. godine podnele zahtev da se pridruže NATO-u. Ubrzo zatim Finska je postala 31. članica Alijanse. Međutim, kada je reč o Švedskoj, njeno članstvo nisu još uvek ratifikovale ni Turska ni Mađarska.
Pogledajte i:
Zastava Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
SVET
Erdogan dao zeleno svetlo: Turska odobrila Švedskoj ulazak u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala