- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Potvrđena optužnica za zločine nad ratnim zarobljenicima u Bosanskoj Krupi

© tuzilastvobih.gov.baZgrada Tužilaštva BiH
Zgrada Tužilaštva BiH - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Pratite nas
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Nermina Porića koja ga tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske na području Bosanske Krupe 1995. godine.
Optužnica Tužilaštva BiH tereti Porića da je, u svojstvu komandira voda Vojne policije 511. Slavne brdske brigade takozvane Armije BiH u leto 1995. godine lično pucao u neke pripadnike Vojske Republike Srpske koji su prethodno bili zarobljeni u rejonu Kobiljnjaka, Ćojluka i Osmača, objavljeno je na sajtu ove pravosudne institucije, prenela je Srna.
Neki zarobljenici su, prema optužnici, ubijeni neposredno nakon zarobljavanja, dok su drugi držani u vojnom pritvoru navedene brigade u mestu Pištaline, gde su ih tukli.
U optužnici se navodi da su zarobljenici izvedeni i ubijeni na tri lokacije na području Bosanske Krupe, Perna Padež, Perna VEK (vojna ekonomija) i ispred vojnog pritvora.
Poriću se na teret stavlja i da je znao ili mogao znati da se njemu podređeni pripadnici spremaju da počine ubistva, a nije preduzeo neophodne i razumne mere da ih spreči, niti je nakon ubistava pokrenuo postupak ispitivanja odgovornosti i kažnjavanja podređenih pripadnika koji su u njima učestvovali.
Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da je osumnjičeni stalno nastanjen u Austriji, te da će se preduzeti aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u BiH.
Prema Tužilaštvu, osim državljanstva BiH Porić poseduje i državljanstvo Slovenije.
Tužilaštvo je u avgustu 2023. godine podiglo optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog Ćeha, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije 511. slavne brdske brigade takozvane Armije BiH, zbog učešća u odvođenju ratnih zarobljenika i njihovim ubistvima na području Bosanske Krupe 1995. godine.
Ćehić, koji je optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika, bio je nedostupan pravosudnim institucijama dok nije u junu 2023. godine izručen iz Austrije.
Posle je spojen s predmetom u kome se u Sudu BiH sudi nekadašnjim pripadnicima tzv. Armije BiH Senadu Bužimkiću, Rizahu Fajiću, Almiru Sefiću, Erminu Kadiću, Amiru Patkoviću, Irfi Velagiću i Suadu Nesimoviću.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala