Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Paradoks prištinskih vlasti – gaze UN a hteli bi da tamo da uđu

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Pratite nas
Amerika je ta koja Prištini omogućava da radi neke stvari koje ne samo da krše Povelju Ujedinjenih nacija već i sve validne sporazume koji dolaze iz ove institucije, što je paradoksalno jer samo UN može da Kosovu da ono što želi – priznanje državnosti, kaže Stevica Deđanski.
Zastava Ujedinjenih nacija više se ne vijori na Kosovu i Metohiji pošto su je prištinske vlasti skinuli sa jarbola na kome se, uz srpsku koja je takođe uklonjena, nalazila ispred opštine Zvečan na severu KiM.
Umesto UN i srpske zastave Priština je na zgradu Centra za socijalni rad u ovom mestu postavila tablu sa natpisom „Republika Kosovo“.

Priština je odavno zgazila UN uz pomoć Amerike

Dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da je ovo čin kojim Kosovo želi da stavi do znanja UN da ih njihove odluke ne zanimaju, ali i kao vid protesta jer ih ne priznaju kao državu, dodajući da je u svakom slučaju reč o skandalu.
„Oni ovim samo pokazuju da njih ne zanima ništa sem što im kaže Amerika. Njih ne zanima ni međunarodno pravo ni Rezolucija 1244 SB UN, dakle, niti šta poštuju, niti ih nešto zanima,“ kaže Deđanski.
On takođe primećuje da je svaka akcija izgleda dozvoljena kad je Priština u pitanju a, kako kaže, samo je pitanje dokle će to tako da traje. Takođe je podsetio da nepoštovanje UN od strane Prištine traje počev od Ahtisarijevov plana, koji Albanci sa Kosova tumače kao osnovu za svoju nezavisnost i primenjuju ga iako nije prošao u Ujedinjenim nacijama.
„Znamo da plan Martija Ahtisarija, iko je bio specijalni izaslanik UN za rešavanje kosovske krize, nije dobio zeleno svetlo od Ujedinjenih nacija, ali to kosovskim Albancima nije smetalo da ga faktički ugrade u svoj takozvani Ustav, mada su i to uradili selektivno, odnosno, samo u tačkama koje njima odgovaraju. To samo pokazuje da Priština ima dugogodišnje nepoštovanje prema Ujedinjenim nacijama kao instituciji, što je paradoksalno jer svim snagama se bore da postanu član ove organizacije kako bi potvrdili svoju takozvanu državnost,“ ističe Deđanski.

UN nije reagovala na primenu Ahtisarija, neće ni sad

Deđanski kaže da bi bilo veoma neobično da iz Svetske organizacije ne reaguju na uklanjanje zastave UN na severu KiM, s obzirom da je južna srpska pokrajina pod njenim protektoratom.
„S druge strane, svedoci smo da se države poput Amerike koje su i same aminovale Rezoluciju 12 44, svim snagama trude da od Kosova naprave državu i to tako što joj pomažu da izgradi atribute državnosti, počev od stvaranje njihove vojske koju zdušno pomažu što kroz obuku, što kroz naoružavanje, a to čine i druge države koje su na istoj liniji sa Amerikom,“ podseća Deđanski.
Prema njegovim rečima, nikako ne treba zaboraviti ni napore Amerikanaca u UN da po svaku cenu opozovu misiju Unmika sa KiM jer smatraju da je svoje odslužila.
„Time daju Prištini do znanja da njih u stvari faktički ne obavezuje nijedan dokument Ujedinjenih nacija. Setimo se da smo imali i proteste u Prištini koji su zahtevali da se Unmik misija povuče sa KiM ali i da su tu izostala neki ozbiljnija upozorenja iz UN. I u ovom slučaju očekujem da će možda biti neke reakcije ali da će ona biti nebitna, s obzirom da nisu reagovali na mnogo ozbiljnije stvari koje su se dešavale a koje smo sada pominjali,“ zaključak je našeg sagovornika.
Podsećanja radi, krajem decembra prošle godine u Leposaviću u kancelariju Unmika, upali su aktuelni opštinski službenici, odnosno Albanci i uklonili tablu Unmika, iako su shodno Konvencijama o privilegijama i imunitetima Ujedinjenih nacija koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 13. februara 1946. godine u Njujorku, prostorije Ujedinjenih nacija nepovredive.
Pogledajte i:
Kosovska Mitrovica, Bošnjačka mahala - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
SRBIJA
Priština krenula u akciju: Jedini simbol Srbije na Kosovu biće njena ambasada /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala