- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kraj istorijske misije: NASA se oprostila od svemirske letelice „Indženuiti“

© Tanjug / AR/NASALet helikoptera "Indženuiti" na Marsu
Let helikoptera Indženuiti na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Pratite nas
Nakon revolucionarnih letova i dugotrajne uspešne misije na Marsu, NASA se oprostila od svoje svemirske letelice „Indženuiti“.
NASA se oprostila od svog pionirskog minijaturnog robotskog helikoptera „Indženuiti“, koji je završio svoju misiju na Marsu.
Moram da objavim da je „Indženuiti“ završio svoj poslednji let na Mars, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson u video-poruci objavljenoj na društvenim mrežama.
„Indženuiti“ se suočio sa „hitnim sletanjem" tokom pretposlednjeg leta i izgubio je kontakt sa roverom Perseverance tokom svog konačnog spuštanja 18. januara. Iako je uspostavljen kontakt sledećeg dana, slike su otkrile oštećenje jedne od lopatica rotora od karbonskih vlakana, verovatno usled udara o površinu Marsa.
Istražujemo mogućnost da je sečivo udarilo o tlo, rekao je Nelson. Perseverance je, noseći „Indženuiti“, sleteo je na Mars u februaru 2021, započevši ono što je prvobitno planirano kao 30-dnevna misija. Međutim, misija se razvila u skoro trogodišnji naučni poduhvat, koji je uključivao 72 leta, pokrivajući rastojanje 14 puta veće od prvobitno planiranog.
„Indženuiti“, svemirska letelica na solarni pogon teška manje od dva kilograma koja podseća na kutiju sa četiri noge i dva rotora, izvršila je svoj prvi revolucionarni let u aprilu 2021. godine, lebdeći oko jedan metar iznad površine Marsa punih 39 sekundi. NASA je uporedila ovaj podvig sa istorijskim letom braće Rajt na Zemlju 1903. godine.
Uspeh „Indženuiti“-ja doveo je do značajnije uloge, pomažući roveru Perseverance izviđanjem lokacija pomoću njegove ugrađene kamere. Helikopter je izdržao skoro 1.000 marsovskih dana, preživevši oštre zimske uslove. Inženjeri će sprovesti završne testove „Indženuiti“-ja i preuzeti preostale slike, dok je Perseverancepredaleko da bi uhvatio poslednje počivalište ove letelice, prenosi Rojters.
Dostignuća letelice „Indženuiti“, uključujući njen istorijski let i produženu misiju, postavila su osnov za buduća vazdušna istraživanja Marsa i drugih nebeskih tela u Sunčevom sistemu.
Pogledajte i:
Rover i helikopter NASA na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nešto ometa signal: Blokiran kontakt rovera i helikoptera na Marsu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala