- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelska vojska na granici sa Gazom - Sputnik Srbija

UŽIVO U Gazi ubijeno najmanje 20, a ranjeno 150 Palestinaca koji su čekali u redu za hranu

Pratite nas
Članak se dopunjava
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 111. dan. Žestoke borbe nastavljene su u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze. Izraelska vojska saopštila je da vodi ofanzivu velikih razmera u tom području. Ponovo gađani položaji Hezbolaha na jugu Libana.
Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da je više od 100 Hamasovih operativaca zarobljeno od strane izraelskih trupa u Pojasu Gaze poslednjih dana, uključujući neke koji su se predali nakon skrivanja u tunelima.
U izraelskom napadu na grad Gaza u četvrtak je ubijeno 20, a ranjeno 150 Palestinaca koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć na kružnom toku u tom gradu, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:42 25.01.2024
21:38 25.01.2024
U izraelskom napadu na grad Gaza u četvrtak je ubijeno 20, a ranjeno 150 Palestinaca koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć na kružnom toku u tom gradu, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.
Portparol ministarstva zdravlja Ašraf al-Kidra rekao je da je u napadu na desetine ranjenih i da će broj mrtvih verovatno biti veći.
Izraelska vojska kaže da ispituje ove informacije, ali već dugo naglašava da ne cilja civile, prenosi Tajms of Izrael.
20:06 25.01.2024
Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je da će se ta organizacija pridržavati bilo koje naredbe Međunarodnog suda pravde o prekidu vatre ukoliko isto učini i Izrael.
Hamas će osloboditi sve izraelske taoce u Gazi ako Izrael oslobodi sve palestinske zatvorenike, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu, prenosi Tajms of Izrael.
18:50 25.01.2024
Izraelska vojska je saopštila da je danas gađala još meta Hezbolaha u Libanu.
Dve lokacije koje pripadaju Hezbolahu u Tair Harfa i Aita ash-Shab granatirane su tenkovima, a lokacija u Kafr Kili i osmatračnica u Blidi pogođeni su borbenim avionom, navodi IDF, prenosi Tajms of Izrael.
Vojska kaže da je takođe artiljerijom granatirala područja u Ad-Dahiriji.
18:00 25.01.2024
Mediji: Bajden uključuje direktora CIA u pregovore između Izraela i Hamasa
Američki predsednik Džo Bajden planira da pošalje direktora CIA Vilijema Bernsa u Evropu gde bi trebalo da pomogne u postizanju dogovora između Hamasa i Izraela, objavio je Vašington post, pozivajući se na neimenovane izvore.
Prema pisanju lista, Berns će narednih dana otputovati u Evropu na razgovore sa šefovima izraelske i egipatske obaveštajne službe Dejvidom Barneom i Abasom Kamelom i premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Džasimom el Tanijem.
Egipat i Katar bili su ključni posrednici u pregovorima između Izraela i Hamasa. Dve zemlje su pomogle da se uspostavi humanitarna pauza u borbama tokom novembra kada je oslobođeno deo talaca koje Hamas drži u Gazi, dok su izraelske vlasti zauzvrat, pustile Palestince zatvorene u zatvorima u Izraelu.
17:47 25.01.2024
IDF zarobila preko 100 Hamasovih operativaca u poslednja dva dana
Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da je više od 100 Hamasovih operativaca zarobljeno od strane izraelskih trupa u Pojasu Gaze poslednjih dana, uključujući neke koji su se predali nakon skrivanja u tunelima.
„Hamas se urušava u sopstvene tunele. Svako mesto za koje su mislili da će biti zamka za vojnike IDF-a postaje područje gde smo ih pogodili“, rekao je Galant vojnicima elitne jedinice borbenog inženjeringa Jahalom, prenosi Tajms of Izrael.
Galant kaže da Hamas ima "na stotine žrtava pod zemljom" kao rezultat Jahalomovih akcija.
16:28 25.01.2024
Blinken ponovo traži od Izraela da zaštiti civile nakon napada na sklonište UN
Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo je pozvao Izrael da zaštiti civile nakon smrtonosnog udara na sklonište UN u Gazi.
SAD su osudile napad, ali su izbegle da pripišu krivicu bilo kojoj strani, dok je Izrael rekao da ispituje stvar i proverava da li su ga izazvale njegove kopnene trupe ili zalutala raketa Hamasa.
Dve tenkovske granate pogodile su u sredu sklonište UN u glavnom južnom gradu Gaze Kan Junisu, ubivši 12 ljudi, navele su Ujedinjene nacije.
Tokom posete Angoli, Blinken je rekao novinarima da je sklonište UN „od suštinskog značaja i da se mora zaštititi“, prenosi Tajms of Izrael.
15:25 25.01.2024
Izrael očekuje da će MSP odbaciti "lažne" optužbe za genocid
Portparol izraelske vlade Ejlon Levi rekao je danas da veruje da će Međunarodni sud pravde (ICJ) odbaciti optužbe Južne Afrike da rat u Gazi predstavlja genocid nad Palestincima.
"Očekujemo da će Međunarodni sud pravde odbaciti ove neosnovane i lažne optužbe“, rekao je Levi na brifingu, prenosi Tajms of Izrael.
Sud bi trebalo da se sastane sutra kako bi saopštio da li će odobriti hitne mere protiv Izraela zbog njegovog rata protiv Hamasa.
14:45 25.01.2024
Izraelska vojska saopštila je da je izvela seriju udara na položaje Hezbolaha na jugu Libana.
Prethodno je Hezbolah iz Libana lansirao dva drona sa eksplozivom na severni deo Izraela, a prilikom udara niko nije povređen.
10:52 25.01.2024
Kina nikada nije slala oružje ili opremu za sukob u Gazi, izjavio je portparol kineskog ministarstva odbrane.
„Kina je oduvek imala razborit i odgovoran stav kada je reč o izvozu oružja", rekao je portparol ministarstva Vu Ćijan na konferenciji za novinare u Pekingu, preneo je Rojters.
On je tako prokomentarisao navode izraelske vojske da su borci Hamasa navodno koristili velike količine kineskog oružja u Pojasu Gaze.
10:37 25.01.2024
Najmanje 50 Palestinaca je ubijeno u Kan Junisu u protekla 24 sata, izjavio je za Rojters Ašraf el Kidra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi.
09:31 25.01.2024
Izraelska vojska saopštila je da se nastavljaju borbe u Kan Junisu, drugom po veličini gradu u Pojasu Gaze i da je ubijeno desetine operativaca Hamasa.
08:53 25.01.2024
Izraelci srušili skoro 40 odsto zgrada unutar tampon zone koju planiraju u Gazi
Izraelska vojska je srušila skoro 40 odsto zgrada u Pojasu Gaze koje se nalaze na kilometar od granice sa Izraelom, pokazala je studija Hebrejskog univerziteta koju je preneo "Vol strit džornal".
Kako navodi "Tajms of Izrael", čini se da je to rušenje deo plana Izraela da stvori tampon zonu kilometar širine unutar Pojasa Gaze.
U blizini Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, gde je zona pored granice najgušće naseljena, uništeno je oko 67 odsto zgrada, pokazala je studija profesora Adija Ben Nuna, zasnovana na analizi satelitskih snimaka.
Sadašnji i bivši izraelski zvaničnici kažu za "Vol strit džornal" da bi neke izrađene strukture unutar planirane zone, koja će varirati po širini u zavisnosti od različitih faktora, mogle biti ostavljene na mestu.
07:33 25.01.2024
Katar zaprepašćen izjavama izraelskog premijera o posredničkoj ulozi Dohe
Katar je saopštio da je "zaprepaćen" navodnim primedbama izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o posredničkoj ulozi zvanične Dohe u ratu u Gazi.
U snimku koji je procurio u javnost izraelski premijer Netanjahu je Katar nazvao "problematičnom zemljom", preneo je Rojters.
"Niste me videli da se zahvaljujem Kataru, jeste li primetili to? Zašto? Jer Katar, za mene, u suštini nije različit od UN, od Crvenog krsta, već je na izvestan način još problematičniji. Međutim, spreman sam da koristim bilo koje posrednike koji mi mogu pomoći da taoce vratim kući", rekao je Netanijahu tokom sastanka sa porodicama talaca.
Taj snimak emitovan je u utorak na vestima izraelske televizije Kanal 12.
"Zgroženi smo navodnim primedbama koje nam pripisuje izraelski premijer u raznim medijskim izveštajima o posredničkoj ulozi Katara. Ako se utvrdi da su njegove primedbe tačne, to znači da premijer Izraela želi da ometa i potkopava proces posredovanja u interesu svoje sopstvene političke karijere, umesto da mu prioritet bude spasavanju nevinih života, uključujući i izraelske taoce", izjavio je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova, Majed Al Ansari.
07:33 25.01.2024
Blumberg: Hamas dobija do 12 miliona dolara mesečno od dobrotvornih organizacija
Palestinska militantna grupa Hamas dobija 8-12 miliona dolara mesečno od organizacija koje navodno prikupljaju humanitarnu pomoć za Gazu, prenosi Blumberg, pozivajući se na nekoliko neimenovanih zvaničnika u izraelskom Nacionalnom birou za borbu protiv terorizma, kao i na neimenovanog visokog američkog zvaničnika.
Izrael i SAD veruju da organizacije koje navodno prikupljaju sredstva za civile u Gazi zapravo usmeravaju milione dolara Hamasu.
Zvaničnici procenjuju da Hamas dobija 8-12 miliona dolara mesečno, prvenstveno preko takvih grupa za pomoć, što mu omogućava da izbegne međunarodne sankcije, u čemu ima višegodišnje iskustvo.
Vašington je odlučan da stavi tačku na ovaj fenomen, navodi američki zvaničnik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala