- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski Savet za ljudska prava apelovao na međunarodnu zajednicu: Osuditi Kijev za obaranje Il-76

© Foto : Photo from the social mediaMesto pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti
Mesto pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Pratite nas
Predsednik Saveta za ljudska prava pri predsedniku Rusije Valerij Fadejev apelovao je na UN, OEBS, MKCK, Amnesti internešenel, Evropski parlament i Evropski savet da osude Kijev za obaranje aviona Il-76.
„Valerij Fadejev je apelovao na međunarodne organizacije da osude Kijev za obaranje Il-76... Apel je danas upućen visokom komesaru UN za ljudska prava Folkeru Turku, visokom komesaru OEBS-a za nacionalne manjine Kairatu Abdrahmanovu, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Amnesti internešenel, Evropskom parlamentu i Evropskom savetu“, navodi se na Telegramu Saveta za ljudska prava.
Fadejev je u svom apelu istakao da je ukrajinska vojska dobro znala da ovaj avion obavlja humanitarnu misiju i da se koristi u okviru organizovanja razmene zarobljenika.
„Pozivamo vas i međunarodnu zajednicu da osudite zločinačka dejstva ukrajinskih vlasti. Takođe zahtevamo da iskoristite svoj uticaj i sva moguća sredstva da utičete na zvanični Kijev kako bi se zaustavilo flagrantno kršenje ljudskih prava“, navodi se u pismu Fadejeva.
Oružane snage Ukrajine oborile su u sredu iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli.
Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je ovaj incident terorističkim napadom i naglasilo da je Kijev znao za transport zarobljenika za razmenu, koja je trebalo da se obavi na kontrolnom punktu Kolotilovka, i napao je avion kako bi optužio Moskvu za ubijanje ukrajinskih vojnika.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala