- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruski dom postavlja spomenik Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaVitalij Čurkin - stalni predstavnik predstavnik Rusije u UN
Vitalij Čurkin - stalni predstavnik predstavnik Rusije u UN - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Pratite nas
Ruski dom u Beogradu saopštio je da će ove godine u Istočnom Sarajevu postaviti spomenik nekadašnjem stalnom predstavniku Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu (1952-2017).
O tome je na konferenciji za novinare u sredu za ruske medije govorio rukovodilac Rosotrudničestva Evgenije Primakov koji je istakao da Srbi u Republici Srpskoj gaje posebno poštovanje prema Vitaliju Čurkinu.
„Uvek na strani srpskog naroda, Čurkin je u Savetu bezbednosti glasao protiv priznanja genocida u Srebrenici. To je bio stav naše države. Spomenik će biti postavljen na zahtev srpske strane, te će se u Palama, na mestu spomen-ploče naći spomenik“, rekao je Primakov.
Izrada spomenika poverena je akademiku Ruske akademije umetnosti, vajaru Ajdinu Zejnalovu.
Projekat izrade spomenika Vitaliju Čurkinu je u procesu realizacije, napomenuo je Zejnalov, dodajući da će uskoro biti predstavljen javnosti.
„Realizovao sam na desetine projekata širom sveta. Moj rad je uvek imao podršku Rosotrudničestva, Ministarstva spoljnih poslova Rusije i administracije predsednika Vladimira Putina“, rekao je Zejnalov.
Kao neke od najvažnijih projekata izdvojio je spomenik Fjodoru Dostojevskom u Firenci (2021.), spomenik Nikiti Tolstoju u Vršcu (2022.) i, kako je ukazao, jedan od najsloženijih projekta, koji je realizovan u Crnoj Gori krajem 2023.
„U pitanju su dva spomenika Aleksandru Nevskom. Ovo je bio veoma izazovan zadatak s obzirom na to da je Crna Gora članica NATO-a. Krajem protekle godine u Ruskom domu je predstavljen projekat za postavljanje spomenika ruskom konzulu Grigoriju Ščerbini u Beogradu“, naveo je Zejnalov.
U okviru konferencije za medije, Primakov i rukovodilac Fondacije za podršku naučnim i obrazovnim aktivnostima „Inter-ese“, akademik Ruske akademije umetnosti, vajar Zejnalov potpisali su sporazum o saradnji u cilju promocije ruske kulture u inostranstvu, proučavanja i očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa ruske emigracije i saradnje sa ruskom dijasporom.
Novinarima su se takođe obratili savetnik predsednika Rusije za kulturu Vladimir Tolstoj i direktor Ruskog doma u Beogradu Evgenije Baranov, koji trenutno borave na festivalu Emira Kusturice „Kustendorf”, navodi se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala