- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Moskva na vreme obavestila Kijev o prevozu ukrajinskih zarobljenika

© Sputnik / Natalia SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Pratite nas
Rusija je blagovremeno saopštila Ukrajini o prevozu vojnika avionom Il-76 koji su oborile ukrajinske oružane snage u Belgorodskoj oblasti, saopštio je u intervjuu za „Izvestija“ portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Predlažem da se ipak fokusiramo na saopštenja koja su bila sa naše strane. Naši predstavnici su govorili da su takve poruke poslate blagovremeno“, rekao je Peskov.
On je istovremeno napomenuo da čitava mehanika vezana za razmenu ratnih zarobljenika predstavlja osetljive informacije. Prema njegovim rečima, proces treba da se odvija van očiju javnosti.
„U interesu promovisanja ovog procesa, nema potrebe da se sada raspravlja o svim ovim detaljima“, dodao je portparol.
Peskov je objasnio da su istražitelji već počeli sa radom, pronađene su dve crne kutije – uređaj za snimanje parametara leta i diktafon, a otkriveno je da na olupini trupa aviona ima rupa od udarnih elemenata. Sada je potrebno utvrditi kojoj vrsti naoružanja pripadaju, zaključio je Peskov.
Oružane snage Ukrajine oborile su u sredu iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli.
Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je ovaj incident terorističkim napadom i naglasilo da je Kijev znao za transport zarobljenika za razmenu, koja je trebalo da se obavi na kontrolnom punktu Kolotilovka, i napao je avion kako bi optužio Moskvu za ubijanje ukrajinskih vojnika.
Istražitelji na mestu pada aviona Il-76 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
RUSIJA
Rusija objavila prve rezultate istrage pada Il-76: Avion pogodila raketa iz Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala