- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Objavljeni prvi zvanični rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPopis stanovništva
Popis stanovništva - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Pratite nas
Uprava za statistiku Crne Gore (Monstat) predstavila je danas preliminarne rezultate popisa po kojima u ovoj zemlji živi 633.158 stanovnika. Na prethodnom popisu održanom 2011. godine Crna Gora je imala ukupno 620.029 stanovnika.
Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković je kazala da je broj stanovnika porastao nekih dva odsto.
Prema preliminarnim rezultatima, u Crnoj Gori ima 217.441 domaćinstvo, a zabeležen je najveći rast stanova - 396.873 stana, prenosi RTCG.
Najviše stanovnika je u Podgorici i Nikšiću, a najmanje u Šavniku, Plužinama i Žabljaku.
Porast broja stanovnika zabeležen je u 13 opština.
Direktor Monstata Miroslav Pejović saopštio je da su se stekli uslovi za objavu preliminarnih rezultata, da bi se tokom godine sukcesivno objavljivali ostali podaci. Nepomenuo je da su ovi podaci podložni promenama, odnosno reviziji do objave konačnih rezultata.
„Popis je uspešno relizovan, a naš rad nastavljamo u skladu sa zakonom i profesionalno“, poručio je on.

Podaci o nacionalnoj i verskoj pripadnosti tek za šest meseci

Uprava za statistiku Crne Gore danas neće saopštiti preliminarne rezultate popisa stanovništva koji se tiču identitetskih pitanja, a direktor Monstata Miroslav Pejović kaže da će ti podaci biti poznati u narednom periodu do šest meseci.
Podaci o identitetskim pitanjima popisa počeće da se unose 1. februara i trajaće do šest meseci, što ne znači da unos neće biti završen i ranije.
Pojasnio je da iz danas objavljenih podataka nije moguće stoga izvesti nijednu drugu karakteristiku iz popisa stanovništva.
„To će biti moguće tek nakon unosa podataka, sprovedenih statističkih kontrola i uparivanja sa svim ostalim administritivnim izvorima podataka“, precizirao je Pejović.
Preliminarni rezultati obuhvatiće objavljivanje rezultata popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija.
Podsetimo, popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine je počeo 3. decembra i završen je 28. decembra.
Iz Monstata su kazali da su prikupljeni ključni podaci o stanovništvu, domaćinstvima, stanovima, ali i drugi informacije koje se odnose demografske karakteristike, obrazovanje, na uslove u kojima građani žive, na zaposlenost odnosno nezaposlenost, informacionu pismenost i druge karakteristike stanovništva.
U narednim mjesecima, nakon unosa podataka, zaposleni Uprave za statistiku će sprovesti statističke kontrole, obradu podataka i detaljne analize da bi se pripremili zvanični rezultati popisa.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala