Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Delirijum: Priština krenula u hajku na svaki simbol Srbije

© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Pratite nas
Priština je u delirijumu da po svaku cenu sa Kosova i Metohije ukloni ne samo Srbe već i srpske grbove i manastire pa eto i bilborde jer misle da će tako obrisati vekovno postojanje Srba na Kosovu i Metohiji, kaže dobar poznavalac prilika na KiM Zoran Anđelković.
Na severu Kosova i Metohije, Srbi u Leposaviću su dobili nalog da uklone šator koji se nalazi prekoputa opštinske zgrade s porukom da će ga u suprotnom ukloniti tzv. kosovska policija. U opštini Zvečan je dotle, po naređenju iz Prištine, počelo uklanjanje bilborda na kojima se nalaze fotografije počasnih građana ovog mesta.

Smeta Putin, Vučić, Đoković…

Čak dva takozvana ministra takozvane vlade Aljbina Kurtija izašla su lično da nadgledaju proces skidanje bilborda na kom su, između ostalog, fotografije predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina ali i najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića. Jedan od takozvanih ministra ovom prilikom rekao je da "jedini simbol Srbije na Kosovu može biti njena ambasada u Prištini".
Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik privremenog Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, za Sputnjik kaže da je jasno daje na delu brisanje postojanja srpstva na KiM u svakom pogledu.
„To poslednje, o našoj ambasadi, u Prištini neće da dožive! Kada je reč o skidanju bilborda jasno je da žele da sve srpsko zatru, bilo da su to spomenici ili bilbordi na Kosovu i Metohiji,“ kaže Anđelković.

Klasičan pokušaj zatiranja srpstva

Po mišljenju sagovornika Sputnjika, razlog zašto tako postupaju prištinske vlasti je potpuno jasan.
„I bilbordi, i srpska groblja, i manastiri SPC ih podsećaju na Srbe. Njihova ideja je da Kosovo i Metohiju očiste od Srba ali i od svega onoga što je podsećanje na to da su Srbi tu vekovima,“ napominje Anđelković.
Kako kaže, njima nije bitno da li je u pitanju svetski poznati teniser ili neko drugi jer im je dovoljno samo da je Srbin i srpskoga roda.
„Dakle, nije ovde reč o pojedincu već o Srbinu! Prema tome, sve što je srpsko, nezavisno od toga da li se zvao Nemanjić ili Đoković, njima je isto. Oni bi da izbrišu sve što ih uopšte podseća na Srbe,“ zaključuje Anđelković.

Opstanak Srba jedini lek

Kako ističe, nama preostaje samo da budemo veoma strpljivi i da ne popuštamo pred njihovim provokacijama jer ne može da se istrebi sve srpsko vekovno na KiM ako Srbi ostanu dole.
Uklonjeni bilbord se nalazio na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić, a osim pomenutih, na bilbordima su bile i fotografije humanitaraca Milorada Arlova, akademika Zorana Krivokapića, ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića i političara Jugoslava Kostića.
Kosovska Mitrovica, Bošnjačka mahala - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
SRBIJA
Priština krenula u akciju: Jedini simbol Srbije na Kosovu biće njena ambasada /foto/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala