- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ispaljivanje rakete i raketnog sistema S-300 - Sputnik Srbija

UŽIVO Iznad Brjanske oblasti oborena četiri ukrajinska drona

Pratite nas
U toku je 700. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruske snage odbile su više ukrajinskih napada na donjeckom i kupjanskom pravcu, kao i krasnolimanskom, a ukrajinske snage su u poslednja 24 sata pretrpele velike gubitke na više delova fronta - 870 ubijenih i ranjenih.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:29 24.01.2024
Američka vlada je ostala bez novca da pomogne Ukrajini, tako da Vašington više ne može da snabdeva Kijev raketama i municijom istim tempom kao pre godinu dana, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.
„Zato pozivam ovu grupu da 'kopa duboko' kako bi Ukrajini obezbedila spasonosne kopnene sisteme protivvazdušne odbrane i presretače“, rekao je Ostin u video-obraćanju, pozivajući kontakt-grupu za Ukrajine da pokrije potrebe Kijeva dok kongresmeni u Vašingtonu ne odobre odgovarajuće zakonodavne inicijative.
20:03 24.01.2024
Bivši pripadnik američke mornarice i novinar Patrik Lankaster bio je očevidac nedavnog napada ukrajinske vojske na pijacu u Donjecku u kojem je poginulo 25 civila a 27 ranjeno.
„Taj napad bio je jedan od najžešćih za poslednje dve godine“, rekao je on u emisiji na Jutjub kanalu „Džadžing fridom“.
On je rekao da je razgovarao sa građanima Donjecka i da oni pretpostavljaju da su ukrajinske snage znale da će u to vreme na pijaci biti puno ljudi.
„Brzo sam otišao na lice mesta… Na žalost, tokom dana sam lično izbrojao 22 poginulih civila“, rekao je Lankaster.
19:48 24.01.2024
Ruska PVO oborila je dva ukrajinska drona iznad teritorije Brjanske oblasti, nema povređenih ni materijalne štete, izjavio je gubernator Aleksandar Bogomaz.
Rusko Ministarstvo odbrane je kasnije preciziralo da su oborena četiri drona.
18:02 24.01.2024
Američki senator Džej di Vans izjavio je da SAD ne znaju na šta je otišao novac koji je izdvojen za Ukrajinu. Takođe je dodao da je korupcija u Ukrajini van kontrole.
"Nemamo predstavu na šta je otišao najveći deo novca za Ukrajinu. Korupcija je van kontrole. To je još jedan razlog da odustane od dalje pomoći", napisao je on na društvenim mrežama.
16:40 24.01.2024
Predstavnik američkog Pentagona nije za Sputnjik mogao da prokomentariše pad aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Takođe nije bio obavešten o razmeni zarobljenik koja je bila planirana.
Ranije danas rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je kijevski režim u 11.15 izvršio teroristički akt u kojem je oboren ruski vojno-transportni avion. Avion sa ukrajinskim vojnicima za razmenu leteo je na relaciji aerodrom Čkalovski-Belgorod.
U avionu se nalazilo šest članova posade, 65 ukrajinskih vojnika za razmenu i tri ruska vojnika u njihovoj pratnji.
Poginuli su posada i svi putnici aviona.
16:21 24.01.2024
Međunarodni Komitet Crvenog krsta prati uznemirujuće vesti o padu aviona Il-76 u Rusiji, ali neće davati dalje komentare dok se ne utvrde činjenice, izjavila je za Sputnjik portparol organizacije Fatima Sator.
15:18 24.01.2024
Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Ministarstvo odbrane je prvi put saopštilo da je uništen PRO sistem SAMP-T francuske proizvodnje;
Ruske snage su odbile dva napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske na donjeckom pravcu kod naselja Šumi;
Ruska PVO je za poslednja 24 sata oborila osam projektila „hajmars“ i dve taktičke rakete „točka u“, uništen je i ukrajinski dron;
Na kupjanskom pravcu ruska vojska je u poslednja 24 sata odbila pet ukrajinskih napada, protivnik je izgubio do 175 vojnika;
Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su u poslednja 24 sata izgubile 220 vojnika, tri tenka, osam borbenih vozila;
Na južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 105 vojnika;
Ruska vojska je odbila dva ukrajinska napada u oblasti oko Jampolovke na krasnolimanskom pravcu, a protivnik je izgubio do 260 vojnika;
Ruske snage su ojačale položaje na donjeckom pravcu;
Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 60 vojnika, a na zaporoškom oko 50
12:58 24.01.2024
Vzrыv na predpoložitelьnom meste padeniя samoleta Il-76 v Belgorodskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
RUSIJA
Krvavi čin i varvarstvo Kijeva: Šta je poznato o padu aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti
12:58 24.01.2024
Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.
08:56 24.01.2024
Snage PVO uništile su dron iznad sela Bližnje kod Belgoroda, napisao je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.
Nema izveštaja o žrtvama.
08:44 24.01.2024
Rusija podržava inicijative pape Franje usmerene na postizanje mira u Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Vatikanu Ivan Soltanovski.
„Sa naše strane, pozdravljamo sve inicijative koje bi mogle da približe postizanje snažnog i trajnog mira u Ukrajini, posebno kada dolaze od tako autoritativnih lidera kao što je Franja“, rekao je diplomata za Sputnjik.
Papa je tokom svoje božićne poruke pozvao na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku i založio se za zabranu proizvodnje i prodaje oružja.
07:36 24.01.2024
Ukrajina će 2024. godine od zapadnih partnera dobiti oružje koje još nije imala, rekao je portporal ukrajinskog Ministarstva odbrane Ilarion Pavljuk posle sastanka kontakt grupe za vojnu pomoć Kijevu u formatu "Ramštajn".
"Produktivan sastanak. Podrška se nastavlja, bilo je važnih izjava i obaveza, nastaviće se. Ove godine ćemo dobiti oružje koje još ne postoji i koje će pomoći da se pogađaju logistička čvorišta", rekao je on, prenose ukrajinski mediji.
Pavljuk takođe očekuje da će zapadni partneri povećati proizvodnju naoružanja i municije i proširiti pakete pomoći Kijevu.
07:24 24.01.2024
Nemačka ne može sama da pomaže Ukrajini, izjavio je nemački ministar finansija Kristijan Lindner, prenosi Cajt.
„Na kraju krajeva, ne može Nemačka više finansijski da pomaže, a drugi manje“, rekao je on na događaju Istočnog komiteta nemačke privrede.
Lindner je upozorio da može doći do finansijskog preopterećenja ako Nemačka bude morala sama da snosi „finansijski teret sukoba u Ukrajini“ i pozvao druge članice EU da povećaju podršku Kijevu.
07:14 24.01.2024
Posada dronova Vazdušno-desantnih snaga grupe trupa Dnjepar uništila je dvostruki protivvazdušni top ZU-23 na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.
„Jedinice bespilotne avijacije Vazdušno-desantnih snaga (vazdušno-desantnih snaga) iz grupe trupa Dnjepar aktivno koriste municiju Lancet tokom specijalne vojne operacije za uništavanje neprijateljske vojne opreme na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Posada UAV-a, profesionalno Operativni Lancet je doleteo do cilja, zarobio ga i uništio. Nakon direktnog pogotka, protivvazdušni top ZU-23 Oružanih snaga Ukrajine je onesposobljen", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Jedinice bespilotnih letelica Vazdušno-desantnih snaga svakodnevno uništavaju desetine ukrajinskih militanata i nekoliko jedinica različite tehnike Oružanih snaga Ukrajine.
07:10 24.01.2024
Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis rekao je u sedištu UN u Njujorku da bez učešća Rusije neće biti mirnog rešenja sukoba u Ukrajini. On tvrdi da se trenutno razgovara o uslovima mirovnog samita
„Očigledno je da bez Rusije neće biti mirnih rešenja (za Ukrajinu), jer je Rusija direktno umešana u to", istakao je on.
07:08 24.01.2024
Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Orlovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
„Jutros je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije“, navelo je Ministarstvo.
Prema rečima guvernera Andreja Kličkova, nije bilo žrtava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala