- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajinski Generalšab indirektno priznao obaranje ruskog Il-76

© Sputnik / StringerZgrada Vlade Ukrajine u Kijevu
Zgrada Vlade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine indirektno je priznao da su Oružane snage Ukrajine oborile ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike.
„Da bi smanjile raketnu pretnju, Oružane snage Ukrajine ne samo da kontrolišu vazdušni prostor, već i detaljno prate mesta lansiranja raketa i logistiku njihove isporuke, posebno uz upotrebu vojno-transportnih aviona“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu Generalštaba.
U saopštenju se ističe da će ukrajinske Oružane snage „nastaviti da preduzimaju mere za uništavanje dostavnih sredstava i kontrolu vazdušnog prostora kako bi eliminisale terorističku pretnju, uključujući i na belgorodsko-harkovskom pravcu“.
Saopštenje je objavljeno nekoliko sati nakon pada aviona i počinje izveštajem o situaciji u Harkovskoj oblasti, gde su danas odjeknule eksplozije. U tekstu se ne spominje Il-76.
Istovremeno je Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane saopštila da nema pouzdane informacije o tome ko se i koliko se ljudi nalazilo u oborenom avionu Il-76.
„Danas je trebalo da dođe do razmene zarobljenika, do koje nije došlo. Prema tvrdnjama ruske strane, to se desilo zbog obaranja ruskog aviona Il-76, koji je navodno prevozio naše zarobljenike. Trenutno nemamo pouzdane i detaljne informacije o tome ko se tačno nalazio u avionu i u kojoj količini“, navodi se u saopštenju Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane na Telegramu.
Oružane snage Ukrajine oborile su u sredu iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli.
Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je ovaj incident terorističkim napadom i naglasilo da je Kijev znao za transport zarobljenika za razmenu, koja je trebalo da se obavi na kontrolnom punktu Kolotilovka, i napao je avion kako bi optužio Moskvu za ubijanje ukrajinskih vojnika.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala