- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Puste želje Poljske i Ukrajine: Opasan potez koji najavljuju izazvao bi ozbiljan odgovor Rusije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPoljska vojska
Poljska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Ukrajinska vojna industrija je praktično uništena, a ako bi se ne teritoriji Ukrajine pojavile nove fabrike za proizvodnju oružja one bi postale legitimna meta za ruske snage, kažu ruski eksperti, komentarišući vest da Kijev zajedno sa Poljskom planira da pokrene proizvodnju oružja i municije. Po svemu sudeći, to su samo puste želje.
Stručnjaci napominju da je vojno-industrijski kompleks Ukrajine počeo da propada još godinama pre ruske specijalne vojne operacije. Kriza je nastupila 2014., kada je ta zemlja, pod uticajem Zapada, počela da prekida veze sa Rusijom. Nakon toga, Ukrajina je dobrim delom izgubila mogućnost proizvodnje, pa je povećala uvoz oružja i vojne tehnike sa Zapada.
Aleksej Podberjoskin, direktor ruskog Centra za vojno-političke studije MGIMO, smatra da zajednički planovi Kijeva i Varšave nisu realni.
„Sve ovo izgleda krajnje neubedljivo iz dva razloga. Prvo, Ukrajina je uništila i rasprodala svoj odbrambeno-industrijski kompleks. Dobro je ako je pet odsto od toga ostalo, a to što je ostalo od sovjetske vojne industrije koja je nekada bila u Ukrajini dobro razvijena, sada se uništava ruskim preciznim oružjem. Drugim rečima, sve što će biti stvoreno sa Poljskom na teritoriji Ukrajine postaće prioritetne mete za precizne udare“, objašnjava ekspert.
Među ruskom stručnom javnošću ima čak i mišljenja da je ukrajinska namenska industrija namerno i sistematski uništavana, kako bi ta zemlja postala zavisna od isporuka zapadnog oružja. U svakom slučaju, perspektive nisu baš sjajne.
„Neka vrsta zanatske proizvodnje, na primer, sklapanje dronova u garažama u Ukrajini bi moglo biti moguće, a nešto ozbiljno, u industrijskim razmerama, ne vidim kao realan zadatak“, kaže Podberjoskin.
Poljski premijer Donald Tusk je obelodanio da Poljska i Ukrajina planiraju da zajednički stvore odbrambena industrijska preduzeća u dve zemlje, dodajući da će Kijev i Varšava brzo završiti razgovore o zajedničkim ulaganjima u proizvodnju oružja i municije, što će, kako je rekao, doprineti povećanju odbrambenih sposobnosti.
On je dodao da pozdravlja ideju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o „zajedničkim preduzećima” za proizvodnju oružja, ističući istovremeno da njegova zemlja namerava da nastavi da pruža pomoć Ukrajini.
© AP Photo / Petr David JosekPoljski premijer Donald Tusk je obelodanio da Poljska i Ukrajina planiraju da zajednički stvore odbrambena industrijska preduzeća za proizvodnju oružja i municije u dve zemlje, što će, kako je rekao, doprineti povećanju odbrambenih sposobnosti
Donald Tusk - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Poljski premijer Donald Tusk je obelodanio da Poljska i Ukrajina planiraju da zajednički stvore odbrambena industrijska preduzeća za proizvodnju oružja i municije u dve zemlje, što će, kako je rekao, doprineti povećanju odbrambenih sposobnosti

S praznom kasom se ne gradi vojna industrija

Podberjoskin ocenjuje da bi Ukrajina „nekako“ mogla da učestvuje u modernizaciji poljske odbrambene industrije, koja nije u najboljem stanju, ali Kijev za to nema novca, kao ni poljska strana.
„Ukrajina nema slobodan novac, živi na račun drugih država. To znači da ona može uzeti tuđi novac i investirati ih u Poljsku, ali to izgleda malo verovatno. Poljska je u ima sličnu situaciju. Dakle, po mom mišljenju, sve su to gluposti i posledica sednice Saveta Ukrajina-NATO održane u novembru, na kojoj se razgovaralo o mogućem obnavljanju ukrajinske vojne industrije. Svima je jasno da su male šanse za to, da su to više želje, mada se razgovori o tome vode. Naravno, tu ne može biti nikakvih ozbiljnih koraka", smatra Podberjoskin.
Na pitanje mogu li se u tom slučaju očekivati poljske investicije u Ukrajinu, ekspert kaže da ni to nije moguće, jer ni Varšava nema toliko novca.
„Poljska je malo proizvodila u poslednjih 10 godina. Živela je dobro uz ogromnu pomoć Evropske unije. Dakle, ovo bi mogla biti, recimo, investicija Evropske unije u Ukrajinu preko Poljske. Sami Poljaci nemaju puno novca, iako će se poljska vojna industrija sigurno stvarati i razvijati, i to ne treba potcenjivati i kupovaće se i proizvoditi njena vojna tehnika, uključujući i teška oklopna vozila. U tom smislu, Poljska ima neke mogućnosti i ona će ih razvijati. Uostalom, to je isto kao sa Česima, koji imaju svoju industriju, kao i sa Dancima, Norvežanima. Nije to u nekom velikom obimu, ali ne treba to zanemativati“, kaže ekspert.

Ruske rakete uništavaju ukrajinsku vojnu industriju

Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini Varšava je počela aktivno da radi na militarizaciji i jačanju vojnih kapaciteta, a mediji su pisali da se ta zemlja sprema za potencijalni vojni sukob sa Rusijom. Poljska je postala jedan od ključnih saveznika Ukrajine u Evropi i faktički hab za snabdevanje kijevskog režima zapadnim oružjem. Varšava je aktivno lobirala kod zapadnih saveznika da Kijevu pruže veću finansijsku i vojnu podršku, a na strani Kijeva ratuju i poljski plaćenici.
Od februara 2022. godine Poljska je Ukrajini obezbedila oružje i opremu u vrednosti od skoro 3,5 milijardi dolara. Između ostalog, isporučila je Ukrajini više od 200 tenkova T-72 i na taj način se oslobodila stare sovjetske opreme i okrenula naoružanju zapadnog i azijskog porekla.
„Ako govorimo o proizvodnji tenkova, onda, recimo, Poljska može da za svoje pare kupi 1.000 južnokorejskih tenkova u toku pet godina. To je veoma skupo zadovoljstvo…Ali, Poljska neće kupiti skupe južnokorejske tenkove za Ukrajinu za te pare. U stvari, to je ono o čemu govorimo“, kaže ekspert.
Podberjoskin dodaje da čak i ako dođe do stvaranja zajedničke odbrambene industrije Poljske i Ukrajini obimi proizvodnje ne mogu biti veliki.
„To mogu biti radionice, nekakve fabrike za remont ili modernizaciju sovjetskih tenkova T-72 ili T-64, ali i tada to neće biti u velikim razmerama. Ne mogu da proizvedu ništa veliko, jer je dobra, moćna tenkovska industrija koja je postojala u Ukrajini, u Harkovu i drugde, praktično uništena, a to što je ostalo na udaru je napada visokopreciznim naoružanjem“, zaključio je ekspert.
Azijski mediji ocenjuju da ruski raketni napadi, kao i nedostatak strateške dubine i protivvazdušne odbrane, sprečavaju Ukrajinu da uspostavi proizvodnju oružja na svojoj teritoriji. Čak i ako se situacija promeni, uključujući i uz pomoć zapadnih investicija, nedostatak strateške dubine će ostati velika prepreka.
Ruske bespilotne letelice i rakete su u stanju da pogode vojne proizvodne objekte bilo gde u Ukrajini, navode stručnjaci.
Osim toga, ukrajinske oružane snage suočavaju se sa nedostatkom municije i sistema protivvazdušne odbrane za suprotstavljanje takvim napadima. Takođe, ogromni gubitak zapadne vojne tehnike u Ukrajini naneo je težak udarac reputaciji zapadnog vojno-industrijskog kompleksa.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala