- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Snimci će sve da otkriju: Eksperti o padu aviona kod Belgoroda

© Foto : Eyewitness photoDыm na meste padeniя samoleta Il-76 v Belgorodskoй oblasti
Dыm na meste padeniя samoleta Il-76 v Belgorodskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Avion IL-76 sa ukrajinskim zarobljenicima je, prema raspoloživim informacijama, oboren, a sada ostaje da se na osnovu snimaka razmotri uzrok nesreće, kaže ruski vojni ekspert i osnivač portala „Militari Rusija“ Dmitrij Kornjev.

Na osnovu videa možemo da kažemo da postoji velika verovatnoća da je avion oboren. Na nebu se vide posledice eksplozije. Avion je do mesta pada išao skoro pravolinijski, padajući, odnosno, postepeno je gubio visinu. Zbog toga su mu otpali neki delovi. Verovatno motor, možda nešto drugo, možda elementi obloge, krila. Kažu da su bile dve eksplozije, rekao je on.

Kornjev objašnjava i u kojim slučajevima se dešavaju dve eksplozije.

Prva eksplozija je eksplozija aviona, druga je eksplozija goriva. Druga mogućnost je da avion ima dva krila, to su dva rezervoara. Dodaje da su oni mogli da eksplodiraju tako što je prvo pao na jedno krilo, a onda je i drugo eksplodiralo, i istakao da su moguće obe varijante.
„Rastojanje od Harkova do Belgoroda je 70 kilometara. Prvo, Oružane snage Ukrajine su skoro odmah dale informaciju da su sistemima S-300 oborili ruski transportni avion. To je, moguće, bilo prema nezvaničnim izvorima, ali je ta informacija objavljena u ukrajinskim medijima", istakao je Kornjev.
Dodao je da osim toga, ukrajinska vojska ima nekoliko protivavionskih sistema koji mogu da sruše avion na udaljenosti od 70 kilometara: S-300, „patriot", „iris-T", NASAMS. Smatra da svi navedeni sistemi mogu da sruše Il–76, kao i da je ovaj avion dobar cilj za protivavionske komplekse. Pojasnio je da je to veliki avion, bez „stelt" tehnologije i može da se obori sa velike udaljenosti.
„Ako se sve ovo potvrdi, jer će verovatno biti još video zapisa, biće jasnije. Šta može biti drugo ako nije oboren? Nakon toga počinju insinuacije i spekulacije. Očigledno je da je došlo do eksplozije u vazduhu. A šta može biti razlog eksplozije u vazduhu? Mogu biti dve ili tri stvari. Prva je protivavionska raketa, a druga je eksplozivna naprava koja je postavljena u avionu, možda neka diverzija. A treće je tehnički kvar. Postoji mala verovatnoća da je to bio tehnički kvar. Da se nešto dogodilo sa motorom, bilo bi malo dima", rekao je ruski vojni ekspert

On je ocenio i da je skoro nemoguće da motor tako popularnog aviona neočekivano eksplodira u vazduhu i da je verovatnije da je u pitanju neka nasilna akcija, najverovatnije raketa zemlja-vazduh.

Na zapadu će, naravno, reći da su mogli i Rusi da ga obore, da bi to podmetnuli Ukrajini i zaustavili razmenu zarobljenika. Jasno je da mogu početi i ovakve priče", izjavio je on.

Kornjev je pozvao da se situacija sagleda iz raznih uglova: Zelenski je u teškoj situaciji, pa se još ruši avion sa zarobljenicima. Kornjev smatra da je cilj, možda, i uticaj na javnost, jer oni stvaraju sliku da je kod Zelenskog sve loše, da je sve propalo i da i on može da propadne ako mu se odmah ne pomogne i da zato Zapad odmah treba nešto da preduzme.

„U Vašingtonu bi ove nedelje trebalo da razmotre pitanje vojne pomoći Ukrajini vredne više milijardi dolara. Ako pregovori počnu ove nedelje, sledeće je moguće da se završe, a onda se može očekivati veliki broj događa koji su veštački izazvani, kako bi ova odluka nekako prevagnula u korist ukrajinske vojske. Ili, možda, neće biti u korist ukrajinske vojske. Jasno je da različite strane mogu da spekulišu ovom situacijom, uključujući i SAD - tamo se presecaju razna mišljenja. Međutim, ova situacija ne ide u korist Zelenskog," smatra ekspert.

Kornjev je zaključio da u Ukrajini postoje različite grupacije i moguće je da su specijalne službe, Služba bezbednosti Ukrajine, čekale razmenu zarobljenika, a neko drugi je naredio da se avion sruši. On smatra i da je moguć drugi scenario da je Služba bezbednosti Ukrajine dala nalog da se avion sruši.

Obaranje aviona - velika provokacija Ukrajine

Andrej Koškin, pukovnik u penziji i ekspert Asocijacije vojnih politikologa, kaže da je Ukrajina imala sve informacije o dolasku aviona koji je leteo kako bi se izvršila razmena zarobljenika. Istakao je da u skladu sa tim, ako se govori o tome da su navodno rakete iz Harkovske oblasti pogodile avion na udaljenosti od oko 130 kilometara, onda su mogla da ga pogode i zapadna PVO sredstva kao što su „patriot" ili „iris-t", čak je mogao i protivvazduhoplovni sistem „strela", ako je delovala diverzantsko-obaveštajna grupa.
On smatra da je motiv provokacija, čiji se koreni nalaze u Oružanim snagama Ukrajine i u okviru ukrajinske političke elite.

„Prvo su sve prikazivali kao neku vrstu pobede. Bilo je i mnogo hvalospeva na račun ukrajinske vojske. A sada žele da ove momente uklone. Zašto? Jer se ispostavlja da je ukrajinska vojska ubila svoje", rekao je Koškin.

Dodao je da ako su Ukrajinci koristili PVO sredstva, onda su verovatno osmišljeno ciljali. Istakao je i da su u Ukrajini znali da su u avionu ratni zarobljenici, da je planirana razmena, što još jednom potvrđuje da je reč o provokaciji na visokom nivou.
Ruski ekspert smatra da je sada Zelenskom veoma teško da izađe iz ove situacije, jer mora da objasni ko je i po kom osnovu to uradio.

„Postoji opcija da će reći da smo opet mi oborili avion. Međutim, to postaje neinteresantno za zapadne vođe. To je ozbiljna provokacija. Ako se ispostavi da je ova provokacija organizovana po odluci nekih unutrašnjih snaga koje žele da zakomplikuju situaciju ili su to unutrašnja trvenja između političke elite i vojnog rukovodstva zemlje, onda ćemo videti koliko će se ta provokacija koristiti u ovom sukobu", rekao je ekspert.

Koškin je istakao da je pad aviona nehumana tragedija, kao je to i granatiranje civila u Donjecku kasetnom municijom. Podsetio je i da se ranije događalo slično kada su Ukrajinci napali svoje vojnike u Azovu, ali se pita kako će se vlast u Kijevu sad izvući iz slučaja sa obaranjem vojno-transportnog aviona Il - 76 sa svojim ljudima.
Ruski transportni vojni avion Il-76 - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
RUSIJA
Pao ruski Il-76 sa ukrajinskim zarobljenicima, poginule 74 osobe
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala