- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Slovački premijer: Postoje tri pitanja po kojim nema saglasnosti sa Kijevom

© AP Photo / Petr David JosekRobert Fico
Robert Fico - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Slovački premijer Robert Fico objavio je na društvenim mrežama video u kojem je govorio o rezultatima susreta sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljem u Užgorodu. Fico je naveo da se na sastanku pokazalo da on i ukrajinski premijer po nekim pitanjima imaju potpuno drugačije gledište.
„To se pre svega odnosi na rat u Ukrajini. Ponovio sam premijeru da ne verujem u vojno rešenje tog sukoba, a kao Slovena posebno me uznemirava to što se odvija uzajamno ubijanje Slovena u ime nekih geopolitičkih interesa. Upravo zbog toga sam rekao da će moja vlada podržati bilo koji mirovni plan“, rekao je Fico.
Dodao je i da je to razlog zbog kojeg je podržao mirovni plan ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog iako je, kako je istakao, uveren da taj plan nije realan.
„U Švajcarskoj će uskoro biti održan veliki mirovni samit na kojem treba da učestvuju predstavnici svih velikih država. Tamo će biti procenjeno koliko je svaki mirovni plan, uključujući taj, realan i ostvariv“, rekao je slovački premijer.

Uticaj Amerike na Ukrajinu

Drugo pitanje u vezi s kojim je bilo nesuglasica, naveo je Fico, jeste uticaj Amerike na Ukrajinu.
„Znate da sam više puta govorio da je uticaj SAD na unutrašnji život, posebno politički život u Ukrajini ogroman što ukrajinski premijer, sasvim razumljivo, negira“, rekao je on.

O članstvu Ukrajine u NATO

Treća tema oko koje nema saglasnosti je članstvo Ukrajine u NATO, naveo je slovački premijer.

„Rekao sam da Ukrajina treba da bude nezavisna, da se razvija i da bude slobodna. Takva Ukrajina bi bila najoptimalnija kao potencijalni član NATO i ne bi davala povoda za izbijanje sukoba velikih razmera. Naravno, moramo poštovati odluku Ukrajine ali, s druge strane, Slovačka je članica i u slučaju ulaska Ukrajine u NATO to mora da ratifikuje i slovački parlament. Više puta sam rekao da bih blokirao to članstvo kada bi bio premijer u trenutku ratifikacije“, zaključio je Fico.

Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala