- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

O histeriji Zapada i novoj Buči: Pres konferencija Lavrova u UN

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov održao je konferenciju za novinare po završetku aktivnosti u Ujedinjenim nacijama. Najviše pažnje Lavrov je posvetio današnjem ukrajinskom obaranju aviona Il-76 sa ukrajinskim zarobljenicima.
On je naglasio da ga ne brine da li će međunarodna zajednica verovati Rusiji po pitanju aviona i podsetio na slučaj Buča.
"Rusija ne brine da li će joj poverovati međunarodna zajednica po pitanju aviona. Za dve godine od Buče i dalje nema nikakvih činjenica", rekao je on.
Kako je istakao, međunarodna zajednica oličena u predstavnicima Zapada i medijima već je dokazala svoju diskreditovanu poziciju.
"Uopšte se ne nerviram oko toga što 'međunarodna zajednica' možda neće poverovati", naglasio je ruski ministar.
Takođe je rekao da je ovim povodom Rusija tražila hitnu sednicu SB UN.
Prema njegovim rečima, razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine je bila dogovorena, ali, umesto toga, Kijev je izveo napad na avion raketama. Lavrov je dodao da Rusija sada utvrđuje činjenice u vezi sa padom vojno-transportnog aviona sa ukrajinskim zarobljenicima.
Ukrajina nije mogla da ne zna da je bila planirana razmena zarobljenika u Belgorodskoj oblasti, istakao je šef ruske diplomatije.
Lavrov je na konferenciji za novinare nakon učešća u aktivnostima SB UN rekao da je napad na avion je još jedan primer toga kako kijevski režim primenjuje terorističke metode.
Ruski ministar je skrenuo pažnju da je Kijev odmah posle pada aviona proglasio "još jednu pobedu", ali je ubrzo, nakon što su rasvetljene okolnosti, počeo da te objave gura pod tepih.

SAD odavno rasporedile nuklearno oružje u pet zemalja NATO

Sjedinjene Američke Države već dugi niz godina raspoređuju svoje nuklearno oružje na teritoriji pet zemalja-članica NATO-a, a njihovi građani prolaze posebnu obuku za upotrebu ovog oružja, izjavio je Lavrov.
S tim u vezi, on je primetio da je mentalitet američkih političara takav da će „uskoro smetati razvoju čovečanstva“, jer se „ne može sve vreme živeti na neokolonijalnom pristupu i koristeći neokolonijalnu praksu“.
Komentarišući raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji, ministar je primetio da su aspekte ovog raspoređivanja objasnili predsednici ovih država.
Novinarka je upitala Lavrova o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, konkretno, da li Moskva namerava da ga upotrebi na teritoriji Ukrajine.
„Potrebno je mnogo vremena da do vas dođe informacija, ovo (zaključivanje sporazuma o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji) dogodilo se pre šest meseci“, primetio je ministar.
Lavrov je primetio i da Rusija nema šta da razgovara u oblasti strateške bezbednosti sa SAD, koje su već dobile ruski odgovor na svoj dokument o ovom pitanju.
„Održao sam konferenciju za novinare pre nedelju i po dana. Pitali su me o tome: da li je bilo odgovora na američki nezvanični list o strateškom dijalogu? Odgovor smo im poslali početkom januara, sve je to tamo izloženo i sada nemamo o čemu da sa njima razgovaramo“, rekao je ruski ministar.
On je naglasio da je Rusija posvećena „onim granicama za vrste naoružanja koje su utvrđene u Sporazumu START“, međutim, „ne može biti nikakvih inspekcija. Tim pre što je već bilo slučajeva da su Ukrajinci gađali naše strateške objekte dalekometnim oružjem koje ne bi moglo da dosegne do ovih objekata da Amerikanci nisu pomogli da se modernizuje“.
Lavrov je dodao da trenutno praktično nema odnosa između SAD i Rusije.

Nadam se da oni koji upozoravaju na rat s Rusijom još imaju nagon za samoodržanjem

Nadam se da oni koji „upozoravaju“ da se treba spremiti za rat sa Rusijom još imaju nagon za samoodržanjem, rekao je ruski ministar.
„Nadam se da to nije tako, da još ima pametnih ljudi koji pored znanja iz istorije imaju i nagon za samoodržanjem. Čuo sam da je čak američki predsednik Džozef Bajden govorio nešto slično, da će Rusija, ako Ukrajina izgubi, odmah krenuti na baltičke zemlje, Finsku i druge zemlje NATO. Slične izjave davali su i lideri manjeg ‘kalibra’ i ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Lavrov.
Lavrov je primetio da Sjedinjene Američke Države, objavljujući o navodnim predstojećim ratovima Rusije u Evropi, pokušavaju da reše trenutno pitanje naoružavanja Ukrajine.

Kako je istakao, Rusija nema potrebu nikoga da napada, a izjave iz EU i NATO o tome da je upravo suprotno predstavljaju glupost.
Rusija je poslednja koja želi veliki rat, zaključio je on.
"Sada mnogi dižu uzbunu da raste napetost, ratnička retorika. Verovatno da niko ne želi veliki rat, mi poslednji. Više puta smo u istoriji preživljavali velike ratove. Ali, te aktivnosti preduzimaju SAD", rekao je ministar i dodao da je u doktrinalnim dokumentima SAD i NATO zapisano da je Moskva za njih direktna pretnja.

Proces u MSP povodom ukrajinske tvrdnje o genocidu ispolitizovan

Proces u Međunarodnom sudu pravde po tužbi Ukrajine protiv Ruske Federacije po Konvenciji o genocidu izuzetno je politizovan, smatra Lavrov.
„Kao što znate, Ukrajina optužuje Rusiju za kršenje konvencije o genocidu i žalila se Međunarodnom sudu. Oko 40 zapadnih zemalja se, kršeći sve presedane, potpisalo za ukrajinsku stranu. Stoga, nema sumnje da će ovaj proces biti izuzetno ispolitizovan“, ocenio je ministar.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala