Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković sa ambasadorima o jednostranom potezu Prištine da ukine dinar na KiM

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je imao veoma produktivan i konstruktivan razgovor u delegaciji EU sa šefovima misija zemalja članica EU povodom jednostrane odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da ukine dinar na KiM.
On je na platformi Iks objavio da je ambasadorima preneo, zajedno sa predstavnicima NBS, važne poruke i argumente diplomatskim predstavnicima kakve bi katastrofalne posledice ukidanje dinara imalo po srpski narod.
"Zahvalan diplomatama EU na vremenu koje su odvojili i zainteresovanosti za ovu temu koja Srbima na KiM život znači. Zahvalan i domaćinu, šefu delegacije EU Emanuelu Žiofreu na gostoprimstvu i organizaciji sastanka", napisao je Petković.
Centralna banka u Prištini saopštila je prošle nedelje da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu na Kosovu i Metohiji, i da ta mera stupa na snagu 1. februara.
Narodna banka Srbije saopštila je ranije da su te jednostrane mere privremenih institucija na Kosovu i Metohiji (KiM) suprotne ne samo elementarnim međunarodnim standardima u oblasti finansija i bankarstva, već i do sada uspostavljenim dogovorima i načinu na koji su se odvijali dinarski gotovinski tokovi već godinama unazad.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala