- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ovako životinje zapravo vide svet oko sebe /video/

© Tanjug / JAROSLAV PAPPčela na cvetu
Pčela na cvetu - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Novi sistem kamera otkriva svet viđen očima životinja, nudeći jedinstvene perspektive po pristupačnoj ceni, tvrde naučnici.
Istraživanje vizuelnog sveta iz životinjske perspektive postalo je pristupačnije kroz novi sistem kamera. Razvijen od strane naučnika sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu, sistem koristi dve kamere i specijalizovani softver za generisanje video zapisa koji prikazuju scene na način na koji ih percipiraju različite životinjske vrste.
Vera Vasas sa pomenutog univerziteta ističe jedinstveno iskustvo posmatranja ptica u UV (ultraljubičastom) svetlu.
„Nebo većini životinja izgleda drugačije boje nego nama“, ističe ona, prenosi portal Nju sajentist.
Koristeći dve komercijalne kamere unutar 3D štampane kutije, tim je snimao video zapise pri običnom i ultraljubičastom svetlu. Njihov softver zatim obrađuje snimke, zumirajući talasne dužine svetlosti vidljive određenim životinjama i prikazujući scenu onako kako bi je one videle. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu PLOS Bajolodži.
Rezultati uključuju živopisne video snimke koji prikazuju kako pčela vidi gusenicu i pauka.
„Sistem kamera je najefikasniji u dometu od 2 metra sa životinjama koje se sporije kreću, insektima, paucima, gušterima, kornjačama, pticama i sisarima“, primećuje Danijel Henli sa Univerziteta Džordž Mejson.
Konvencionalni pristup ovakvom istraživanju životinja je hiperspektralno snimanje, ali Jolion Troskianko sa Univerziteta u Ekseteru ističe njegovu visoku cenu koja premašuje 20.000 dolara. Nasuprot tome, novi sistem kamera je isplativiji i potencijalno košta samo nekoliko hiljada dolara. Ova pristupačnost može olakšati širu upotrebu, posebno u snimanju dinamičnih prikaza životinja. Troskianko predviđa njegovu upotrebu u hvatanju prolaznih trenutaka kao što su brzi bljeskovi boje kod rajskih ptica.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala