- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Argentinci na ulicama: Masovni štrajk protiv ekonomskih reformi Havijera Mileja /foto/

© AP Photo / Rodrigo AbdMasovni štrajk u Argentini
Masovni štrajk u Argentini - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2024
Pratite nas
Samo 45 dana nakon dolaska na vlast novog predsednika, nezadovoljni šokantnim ekonomskim planovima novoizabranog predsednika Havijera Mileja, Argentinci su izašli na ulice Buenos Ajresa na poziv najvećeg i najuticajnijeg opozicionog radničkog sindikata u zemlji.
Štrajk je organizovan zbog nezadovoljstva oštrim ekonomskim reformama i merama štednje koje je uveo predsednik Milej obećavajući da će stabilizovati nacionalnu ekonomiju uzdrmanu inflacijom od 211 odsto i velikim dugovanjima, prenosi Rojters.
Štrajk je organizovan u koordinaciji moćnog krovnog sindikata Opšta konfederacija rada (CGT) u jeku razmatranja dva velika reformska poteza predsednika Mileja: predloga omnibus zakona i tzv. predsedničkog mega-dekreta o deregulaciji ekonomije.
"Prvi rez koji ova vlada pravi je rez na štetu radnika. Njihova reforma rada ima za cilj da ukine radnička prava", izjavio je na glavnom događaju u centru Buenos Ajresa Pablo Mojano, lider moćnog sindikata kamiondžija.
Iako štrajk direktno utiče na sektore transporta, bankarstva, zdravstva i javnih službi, Milejeva vlada je obećala da neće odstupiti od svojih reformskih planova.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala