- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Lansiranje raketa kalibar iz Crnog mora - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Harkovu; Belgija će predati Ukrajini prihode dobijene od zaplenjene ruske imovine

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 699. Ruska vojska gađala je tokom proteklog dana ukrajinske vojno-industrijske objekte, eksplozije su odjekivale u Kijevu i Harkovu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da to nije osveta za napad na Donjeck. Belgija će predati Ukrajini prihode od zaplenjene ruske imovine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:57 23.01.2024
Nemačka je obećala Ukrajini šest višenamenskih helikoptera „si king“ (Sea King), soapštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje na mreži Iks.
U saopštenju se ne navodi kada će tačno oni biti isporučeni.
„Si king“ je moderan i pouzdan helikopter koji će pomoći Ukrajincima u raznim oblastima – od izviđanja iznad Crnog mora do transporta vojnika. Ovo je prva isporuka ove vrste iz Nemačke“, rekao je ministar odbrane Boris Pistorijus.
Prema njegovim rečima, vazdušna bezbednost Nemačke „ostaje prioritet“.
21:10 23.01.2024
U Harkovu ponovo odjekuju eksplozije.
21:06 23.01.2024
Kanada će predati Ukrajini deset čamaca i uključiti se u obuku ukrajinskih pilota za zapadne avione, navodi se u izjavi ministra nacionalne odbrane Vilijema Blera.
U izjavi se precizira, Kanada će obezbediti civilne instruktore, avione za obuku i druge usluge za obuku Ukrajinaca za upravljanje američkim borbenim avionima F-16.
„Obuka će početi u februaru 2024. i nastaviće se 2025. godine“, ističe se u saopštenju.
Takođe se dodaje da je Kanada spremna da ukrajinske pilote podučava engleski jezik.
Predlaže se da se deset čamaca na naduvavanje predatih Ukrajini koriste u operacijama potrage, spasavanja i izviđanja, za prevoz vojnika i tereta.
Kanađani su cenu čamaca procenili na 20 miliona kanadskih dolara (oko 15 miliona američkih dolara).
20:51 23.01.2024
Bela kuća smatra da je zahtev za izdvajanje 61 milijarde dolara za Ukrajinu adekvatan i želi da ga Kongres razmotri, rekao je koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.
Na pitanje novinara da li bi administracija mogla da smanji iznos koji traži kako bi se povećale šanse da se prevaziđe protivljenje republikanaca, Kirbi je rekao da je postojeći zahtev adekvatan.
20:50 23.01.2024
Kijev će ove godine dobiti oružje koje još nije imao, kao i „velike pakete pomoći od nekoliko država“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Ukrajine Ilarion Pavljuk posle sastanka kontakt-grupe za odbranu u formatu „Ramštajn“.
„Produktivan sastanak. Podrška se nastavlja. Bilo je važnih izjava i obaveza. Ove godine ćemo dobiti oružje koje još ne postoji i koje će pomoći u pogađanju ... logističkih čvorišta“, rekao je Pavljuk.
Kako je rekao Pavljuk, na sastanku je razgovarano i o povećanju proizvodnje municije i naoružanja.
20:08 23.01.2024
Ruski PVO sistemi presreli su vazdušni cilj u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.
19:24 23.01.2024
18:39 23.01.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
16:34 23.01.2024
Holandija će u februaru poslati u Rumuniju, na istočnu granicu NATO-a, tri drona „MQ-9 Reaper” kako bi nadgledali aktivnosti Rusije, piše „Parol“.
„Tri holandska super drona nadgledaće Ruse na istočnoj granici NATO-a od početka narednog meseca. To je prvi slučaj da će bespilotne letelice vazdušnih snaga Holandije biti raspoređeni u inostranstvu“, navodi se u članku.
Holandija je 2021. kupila četiri takva drona, ali su praktično sve vreme ostali u Karipskom regionu gde su bili podvrgnuti testiranju i pokazali svoju vrednost posebno u praćenju grupa narko-dilera.
Podsetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nedavno izjavio da Alijansa u ovom trenutku ne vidi direktnu pretnju sa ruske strane prema bilo kojoj članici.
16:20 23.01.2024
Ukrajinska PVO nije u stanju da se izbori sa novim ruskim udarima, rekao je u emisiji kanala „Velt“ nemački novinar Paul Ronchajmer.
„U Kijevu strahuju da neće biti raketa za PVO“, rekao je on i dodao da u Ukrajini nema dovoljno ni raketa za sistem „patriot“.
Ima sve više informacija da nema dovoljno raketa za taj sistem, što je direktno posledica situacije u Kongresu SAD koji ni do dan danas odobrio novac, naveo je novinar.
16:05 23.01.2024
Belgija će izdvojiti 611 miliona evra za pomoć Ukrajini 2024. godine iz prihoda dobijenih od zamrznute imovine Rusije, izjavila je ministarka odbrane ove zemlje Ludivin Dedonder.
16:05 23.01.2024
Mogućnost konfiskacije zamrznute ruske imovine, o kojoj se razmatra na Zapadu, neće pomoći Ukrajini i čak može iskomplikovati situaciju u Kijevu, piše agencija Blumberg.
„Konfiskacija suverene imovine sada bi mogla bi da pogorša situaciju u Ukrajini... ulazak u dug i sporan proces zaplene ruske imovine mogao bi da dozvoli zapadnim državama da tvrde da nešto rade. Ali to neće pomoći u spasavanju Ukrajine“, navodi se u članku agencije.
Agencija smatra da će u najboljem slučaju Ukrajina moći da dobije zaplenjena sredstva tek posle mnogo godina ili čak decenija za obnovu, a u najgorem slučaju, SAD i EU će koristiti samo obećanja o odblokiranju konfiskovane ruske imovine na duži rok kao opravdanje za nepružanje nove vojne pomoći Kijevu.
Osim toga, namera da se konfiskuje imovina suverene države stvoriće opasan presedan koji će potkopati stabilnost međunarodnih odnosa i ekonomskih veza.
11:39 23.01.2024
Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruske oružane snage su izvele grupni udar preciznim oružjem na objekte ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa;
▪Oružane snage Rusije su pogodile kontrolni centar operativno-taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine „Liman“;
▪Ruske oružane snage su odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu premašili su 280 vojnika;
▪Na južnodonjeckom pravcu oružane snage Ukrajine izgubile su više od 105 vojnika, 7 vozila i samohodni top Akacija;
▪Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju duž linije fronta na krasnolimanskom pravcu. Ukrajinska vojska je izgubila više od 220 vojnika;
▪ Na zaporoškom pravcu pogođeni su položaji tri brigade Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 55 vojnika i jedan tenk.
10:31 23.01.2024
Raketni napad Oružanih snaga Rusije na objekte u Kijevu i Harkovu ne može se smatrati odgovorom na teroristički napad ukrajinske vojske na Donjeck, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
"Mi nastavljamo našu specijalnu vojnu operaciju, naši vojnici ne gađaju socijalne i stambene objekte, ne gađaju civilno stanovništvo, za razliku od kijevskog režima", istakao je on.
09:50 23.01.2024
Francuski plaćenik Aleksis Drion, čije se ime nalazi na spisku onih koji su bili u Harkovu tokom ruskog udara, javio se na društvenim mrežama.
Prema rečima Driona, koji je nekoliko meseci objavljivao fotografije iz Ukrajine sa oružjem u rukama, on se sada nalazi u Francuskoj.
08:12 23.01.2024
Eksplozije u odjeknule i u Pavlogradu, Dnjepropetrovska oblast.
08:02 23.01.2024
Eksplozije su odjeknule i u gradu Šostka u Sumskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.
08:01 23.01.2024
U Kijevu je povređeno devet osoba, od kojih je osam primljeno u bolnicu, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko
07:27 23.01.2024
Poljska i njeni saveznici podigli su avione zbog navodne aktivnosti ruske dalekometne avijacije, saopštila je operativna komanda Oružanih snaga Poljske.

„Obaveštavamo vas da je u toku intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije. Upozoravamo da je aktivirana poljska i saveznička avijacija, što može dovesti do povećanja nivoa buke, posebno u jugoistočnom delu zemlje“, navela je komanda u Iksu (bivši Tviter).

07:21 23.01.2024
U Poljskoj su vojni avioni stavljeni u pripravnost zbog aktivnosti ruske dalekometne avijacije, saopštio je Generalštab zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala