- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Američki strateški bombarderi B-1B sa pratnjom korejskih lovaca F-15 - Sputnik Srbija

UŽIVO Amerika izvela udare na mete u Iraku; Eksplozije u Pojasu Gaze

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 109. dan. Američka vojska izvela je udare na tri lokacije "proiranskog pokreta Kataib Hezbolah" u Iraku. Nastavljene borbe u Pojasu Gaze. Borelj poručio da se Izraelu ne može dozvoliti da blokira stvaranje palestinske države
Glavni uslov Hamasa za razgovore o razmeni zarobljenika sa Izraelom ostaje potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol tog palestinskog pokreta.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas, nakon što je u eksploziji u Pojasu Gaze poginuo 21 izraelski vojnik, da će Izrael nastaviti borbe u Gazi do "apsolutne pobede", uprkos tome što je pretrpeo jedan od najtežih dana od početka vojne ofanzive na palestinsku enklavu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:35 23.01.2024
Američka vojska izvela je udare na tri lokacije "proiranskog pokreta Kataib Hezbolah" u Iraku, saopštio je Pentagon.
Udari protiv brigada Hezbolaha (Kataib Hezbolah) u Iraku odgovor su na nedavne napade na američke snage, rekao je američki zvaničnik za Al Džaziru.
Prijavljene su eksplozije u Jurf al-Nasr, južno od Bagdada, prenose lokalni mediji. Kako se navodi, napadnuta su mesta Islamskog otpora u provinciji Vavilon i oblasti Al-Sekak u blizini prelaza Al-Kaim u Iraku.
22:36 23.01.2024
Erdan: Hamas pretvorio Gazu u ratnu mašinu
Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je danas da je Hamas pretvorio Pojas Gaze u "ratnu mašinu", otkako su se izraelske snage povukle iz Gaze pre 18 godina.
"Neki se zalažu za trajni prekid vatre, čime bi Hamas ostao na vlasti. To bi Izrael stavilo u egzistencijalni rizik jer Hamas nastoji da uništi Izrael", rekao je Erdan na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi.
On je, međutim, dodao da bi se ''rat bi se odmah završio'' kada bi Hamas oslobodio taoce koje drži u Gazi.
22:34 23.01.2024
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
SVET
SB UN o Bliskom istoku; Lavrov: Amerika blokira sve napore UN da zaustavi krvoproliće u Gazi
22:34 23.01.2024
Predstavnici arapskih zemalja napustili sednicu SB UN tokom govora izraelskog ambasadora
Predstavnici nekoliko arapskih zemalja napustili su današnju sednicu Saveta bezbednosti o situaciji u Gazi tokom govora izraelskog ambasadora Gilada Erdana. Nakon obraćanja palestinskog ministra spoljnih poslova Rijada al Malikija, reč je dobio Erdan, međutim određeni broj diplomata je napustio salu gde se održava sednica
Oni su se vratili tek pošto je izraelski zvaničnik završio svoje izlaganje.
21:32 23.01.2024
Gutereš: Neprihvatljivo izraelsko odbacivanje rešenja o dve države
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je neprihvatljivo to što izraelska vlada odbacuje rešenje o dve države.
"Neprihvatljivo je uzastopno odbacivanje rešenja o dve države na najvišem nivou izraelske vlade", rekao je Gutereš na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Pojasu Gaze.
On je zatražio momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze.
19:57 23.01.2024
Izrael: Nema prekida vatre koji predviđa ostanak talaca u Gazi i Hamasa na vlasti
Izrael neće pristati na sporazum o prekidu vatre sa Hamasom koji predviđa ostanak talaca u Gazi i Hamasa na vlasti u palestinskoj enklavi, izjavio je portparol vlade Izraela Ejlon Levi.
Rekao je da su u toku napori da se oslobode taoci, ali je odbio da o tome iznese više pojedinosti, objasnivši da tim ljudima životi vise o koncu, prenosi Rojters.
Upitan o izveštajima o sporazumu o prekidu vatre u Gazi, Levi je rekao da su ciljevi nepromenjeni.
19:56 23.01.2024
Arapska liga pozvala SB UN da donese obavezujuću odluku o prekidu napada na Gazu
Arapska liga pozvala je danas na hitnom sastanku te organizacije Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da donese obavezujuću odluku da budu zaustavljeni izraelski napadi na Pojas Gaze.
Na poziv Palestine, Arapska liga je održala hitan sastanak na nivou stalnih članica u sedištu u Kairu, pod predsedavanjem Maroka, javila je Anadolija.
U saopštenju nakon sastanka, navodi se da je Arapska liga zatražila od SB UN da ispuni svoje odgovornosti u održavanju međunarodnog mira i bezbednosti i da donese obavezujuću odluku da se zaustave izraelski zločini protiv palestinskog naroda i da se izraelska vojska povuče iz Pojasa Gaze.
Arapska liga je takođe pozvala SAD i saveznike koji primenjuju dvostruke standarde u SB UN i podržavaju izraelsku agresiju da zauzmu stav u skladu sa međunarodnim pravom i pozovu na potpuni i održivi prekid vatre u Pojasu Gaze.
16:31 23.01.2024
16:23 23.01.2024
Borelj: Izraelu se ne može dozvoliti da blokira stvaranje palestinske države
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Briselu da se Izraelu ne može dozvoliti da jednostrano blokira stvaranje palestinske države nakon rata u Pojasu Gaze.
"Jedna stvar je jasna - Izrael ne može imati pravo veta na samoopredeljenje palestinskog naroda", rekao je Borelj na konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.
Borelj je ukazao da Ujedinjene nacije priznaju i da su mnogo puta priznale pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje i da zbog toga niko ne može da stavi veto na to, objavio je Tajms of Izrael.
14:52 23.01.2024
Borelj: Izrael ne može imati pravo veta na samoopredeljenje palestinskog naroda
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kaže da se Izraelu ne može dozvoliti da jednostrano blokira stvaranje palestinske države nakon rata u Gazi.
„Jedna stvar je jasna — Izrael ne može imati pravo veta na samoopredeljenje palestinskog naroda“, rekao je Borelj, prenosi Tajms of Izrael.
„Ujedinjene nacije priznaju i mnogo puta su priznale pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje. Niko ne može da stavi veto na to.”
14:13 23.01.2024
Državni vrh Izraela najavio nastavak rata punom snagom
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu, ministar odbrane Joav Galant i ministar ratnog kabineta Beni Ganc saopštili su danas, u zajedničkoj video izjavi, da će rat protiv Hamasa biti nastavljen punom snagom, uprkos jučerašnjoj pogibiji izraelskih vojnika.
"Klanjamo se sećanju na naše pale borce, a ipak ni na trenutak ne prestajemo da težimo zacrtanom cilju – ostvarenju potpune pobede. Zajedno ćemo se boriti i zajedno ćemo pobediti", rekao je Netnijahu uoči sastanka u Ramat Korazimu sa čelnicima opština na severu Izraela, prenosi Tajms of Izrael.
Galant je rekao da Izrael nastavlja da ispunjava zadatke i radi sve drugo što je potrebno u ovom trenutku.
"Naše snage deluju duboko na neprijateljskoj teritoriji, u Kan Junisu. Borci iz sastava 7. padobranske brigade iz Givatija dejstvuju preko celog južnog regiona", rekao je Galant i dodao da Izrael pazi na sve što se dešava na severu odakle "Hezbolah nastavlja da provocira".
Prema njegvim rečima, Izrael ne želi rat, ali je spreman i pripravan za svaku situaciju koja bi mogla da se razvije na severu.
"Jutros su naša srca ostala slomljena pred palim borcima i njihovim porodicama. Svim srcem ostajemo na važnom zadatku za koji su oni pali i koji je ostavljen nama da ga ispunimo do kraja i obezbedimo bezbednost Izraela, bezbednost naše dece i naše budućnosti na ovom mestu", rekao je ministar ratnog kabineta Izraela.
13:03 23.01.2024
Hamas: Trajni prekid vatre ostaje glavni uslov za razgovore o razmeni zatvorenika
Glavni uslov Hamasa za razgovore o razmeni zarobljenika sa Izraelom ostaje potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol tog palestinskog pokreta Valid Kilani i dodao da ta grupa još nije primila predlog Izraela za dvomesečni prekid vatre u palestinskoj enklavi.
"Glavni uslov nije privremeni, već trajni prekid vatre. Tek nakon toga će se razgovarati o drugim pitanjima, kao što su razmena zarobljenika i nastavak humanitarne pomoći", rekao je Kilani za agenciju Anadolija.
On je dodao da su lideri Hamasa videli novi izraelski predlog u medijima, ali da ga zvanično nisu dobili.
Portal Aksios objavio je ranije danas da je Izrael preko katarskih i egipatskih posrednika izneo predlog da zaustavi vojnu ofanzivu protiv Hamasa na dva meseca, u zamenu za postepeno oslobađanje preostalih 136 talaca u Gazi.
13:00 23.01.2024
Svetski program za hranu: Malo pomoći stiže u Gazu, pojaviće se "džepovi gladi"
Svetski program za hranu (WFP) saopštio je danas da je od početka sukoba u Pojasu Gaze, veoma malo pomoći u hrani stiglo dalje od juga te palestinske enklave, kao i da tamo postoji rizik pojave "džepova gladi".
Izraelska ofanziva, pokrenuta nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, raselila je većinu od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze i izazvala akutnu nestašicu hrane, vode i medicinskih zaliha, javlja Rojters.
"Teško je doći do mesta do kojih treba da stignemo u Gazi, posebno u severnoj Gazi. Vrlo mala pomoć je uspela da pređe u južni deo Pojasa Gaze... Mislim da je rizik od džepova gladi u Gazi još uvek prisutan", rekla je Abir Etefa, portparol WFP-a za Bliski istok.
Etefa je primetila da postoji "sistematsko ograničenje ulaska na sever Gaze, ne samo za njihovu organizaciju".
"Zbog toga vidimo da ljudi postaju sve očajniji i nestrpljivi da čekaju distribuciju hrane, jer je to vrlo sporadično. Ne dobijaju je često i nemaju poverenja da će ovi konvoji doći ponovo", rekla je ona.
WFP je ovog meseca saopštio da mu izraelske vlasti sistematski odbijaju pristup severu Pojasa Gaze radi isporuke pomoći i da je to značajno ometalo humanitarnu operaciju tamo.
Izrael je negirao ove navode.
12:34 23.01.2024
Katar: U toku je posredovanje za okončanje rata između Izraela i Hamasa
Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova rekao je na brifingu za novinare da su u toku pregovori kako bi se okončao rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.
Izrael je, kako se navodi, preko katarskih i egipatskih posrednika podneo predlog kojim bi pristao da pauzira svoju vojnu ofanzivu protiv Hamasa na čak dva meseca, u zamenu za postepeno oslobađanje preostalih 136 talaca u Gazi.
Predlog ne uzima u obzir zahtev Hamasa da Izrael u potpunosti okonča rat, ali izgleda da ide dalje nego što je Tel Aviv otišao u prethodnim ponudama, navodi portal Akios, koji se poziva na dva izraelska zvaničnika.
11:28 23.01.2024
Hezbolah gađao izraelsku bazu kontrole leta u Meronu
Hezbolah tvrdi da je ispalio projektile na izraelsku bazu kontrole vazdušnog saobraćaja u Meronu, javlja Tajms of Izrael.
Oko 15 raketa ispaljeno je jutros na zajednice na severu blizu granice sa Libanom, prenosi Kanal 12.
Za sada nema izveštaja o povređenima ili šteti.
Od 8. oktobra, snage predvođene Hezbolahom gotovo svakodnevno napadaju izraelske zajednice i vojne položaje duž granice, koristeći rakete, projektile i dronove.
10:44 23.01.2024
Po treći put za nešto više od sat vremena sirene za vazdušnu opasnost se oglašavaju u izraelskim gradovima blizu granice sa Libanom.
Upozorenja se čuju u Živonu, Kfar Hošenu, Sasi i Šeferu, prenosi Tajms of Izrael.
10:28 23.01.2024
10:01 23.01.2024
Netanijahu: Doživeli smo jedan od najtežih dana u ratu, nastavljamo do pobede
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas, nakon što je u eksploziji u Pojasu Gaze poginuo 21 izraelski vojnik, da će Izrael nastaviti borbe u Gazi do "apsolutne pobede", uprkos tome što je pretrpeo jedan od najtežih dana od početka vojne ofanzive na palestinsku enklavu.
"Juče smo doživeli jedan od najtežih dana od izbijanja rata. U ime naših heroja, u ime naših života, nećemo prestati da se borimo do apsolutne pobede", rekao je Netanijahu, prenosi Rojters.
On je rekao da vojska istražuje "tragediju" u kojoj je 21 vojnik poginuo kada je došlo do eksplozije na zgradama u centralnoj Gazi.
Izrael je ranije saopštio da je 21 vojnik poginuo u Pojasu Gaze kada su se dve zgrade srušile nakon velike eksplozije, a tenk navodno pogođen projektilom.
Kako je preneo Tajms of Izrael, izraelska vojska smatra da je eksploziju izazvao projektil ispaljen na zgradu u kojoj su bile uskladištene mine.
09:36 23.01.2024
Sirene koje upozoravaju na nadolazeće rakete oglašavaju se i u gradovima Avivim, Baram i Jiron na granici sa Libanom.
To je drugi put u roku od sat vremena da sirene upozoravaju na vazdušnu opasnost u gradovima blizu severne granice.
09:33 23.01.2024
Sirene se oglasile u severnim gradovima blizu granice sa Libanom
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u severnim izraelskim gradovima Arab al-Aramše, Idmit, Ejlon i Goren na granici sa Libanom, prenosi Tajms of Izrael.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala