- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija završila testiranje mini raketa za borbu protiv dronova

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaVišecevni bacač raketa BM-21 "Grad" u zoni specijalne vojne operacije
Višecevni bacač raketa BM-21 Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
U Rusiji završeno testiranje mini raketa koje se koriste u borbi protiv dronova, izjavili su Sputnjiku informisani izvori.
„Očekuje se da će one uskoro biti deo naoružanja protivavionskih raketnih sistema koji se koriste u zoni specijalne vojne operacije“, rekao je sagovornik.
Rakete su predviđene za uništavanje malih dronova, kvadrokoptera, kao i FPV-dronova, koji se aktivno koriste u obaveštajnim jedinicama i za napade.
Pojasnio je da će se mini rakete koristiti u sastavu modernizovanih protivavionskih raketnih kompleksa „pancir-sm“ koji se od prošle godine upotrebljavaju u zoni specijalne vojne operacije.
Nove rakete imaju standardnu kompoziciju za sistem „pancir“, ali su znatno manje veličine kako po dijametru, tako i po njegovoj dužini. Kao rezultat toga, jedan „pancir-sm“ može biti opremljena sa 48 mini raketa, umesto sa 12 standardnih raketa.
Nove rakete su znatno jeftinije od standardnih, što će povećati ekonomsku efikasnost „pancira-sm“, jer neće biti potrebno da se dronovi obaraju municijom koja je najmanje deset puta skuplja od samog cilja, dodao je sagovornik.
Sistem „pancir“ je namenjen za protivvazduhoplovnu odbranu vojnih i administrativno-industrijskih objekata i područja, kao i PVO sistema velike daljine od aviona, helikoptera, krstarećih raketa, visokopreciznog oružja, dronova i municije višecevnih bacača raketa. Kompleks je opremljen sa dva topa kalibra 30 milimetara i 12 za lansiranje raketa.
U avgustu prošle godine je holding „Visokoprecizni kompleksi“, koji proizvodi mini rakete, izjavio Sputnjiku da će nakon testiranja Ministarstvo odbrane Rusije odrediti rokove i obime za isporuke ovih raketa.
Pogledajte i:
 PVO sistem „Pancir“ - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruske PVO snage u zoni borbenih dejstava ojačavaju se sistemima „pancir-SM“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala