- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i El Sisi dali zeleno svetlo: Počinje gradnja četvrtog energobloka prve egipatske nuklearke

© Sputnik / Aleksandr Kazakov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na onlajn samitu zemalja ŠOS
Predsednik Rusije Vladimir Putin na onlajn samitu zemalja ŠOS - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Egipta Abdel Fatah el Sisi putem video-konferencije dali su zeleno svetlo za početak izgradnje četvrtog energetskog bloka nuklearne elektrane „Daba“ u Egiptu.

„Počinje nova faza izgradnje prve nuklearne elektrane u Egiptu, najvažnijeg projekta za rusko-egipatske odnose čija će realizacija nesumnjivo dati značajan doprinos razvoju egipatske ekonomije i pomoći da se ojača njena energetska baza. Ovo je zaista vodeći projekat u najboljim tradicijama naše bilateralne saradnje“, kazao je ruski lider.

„Egipat je zaista naš blizak prijatelj i strateški partner. Sarađujemo na principima ravnopravnosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja uzajamnih interesa u potpunosti u skladu sa sporazumom o sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj saradnji“, rekao je Putin.

On je podsetio da dve zemlje realizuju velike zajedničke projekte, između ostalog i u sferi goriva i energetike, poljoprivrede. Putin je dodao da dinamično raste i trgovinski promet između dve zemlje koji se za 10 meseci prošle godine povećao za 20 odsto.

Istorijski događaj

Predsednik Egipta je, sa svoje strane, izjavio da je veoma zahvalan Putinu za podršku po pitanjima realizacije projekta gradnje nuklearke „Daba“, istakavši da je današnja ceremonija „još jedan uspeh koji su ostvarili Moskva i Kairo zahvaljujući bliskoj saradnji“
„Početak betoniranja temelja četvrtog bloka elektrane 'Daba' je zaista istorijski događaj za našu zemlju i naš narod. Može se smatrati novom stranicom u egipatsko-ruskim odnosima“, rekao je egipatski predsednik El Sisi.

Saradnja u BRIKS

Putin je skrenuo pažnju na to da se otvaraju nove mogućnosti za plodotvornu saradnju sa Egiptom u svetlu ulaska te zemlje u BRIKS.
„Rusija je od samog početka iskreno podržavala želju egipatske strane da postane punopravna članica organizacije. Tokom predsedavanja Rusije u BRIKS ove godine potrudićemo se da uradimo sve što je moguće da se Egipat efikasno integriše u rad organizacije. Čekamo vas, poštovani gospodine El Sisi, na samitu BRIKS u Kazanju u oktobru ove godine“, dodao je ruski lider.
Putin je dodao da je u stalnom kontaktu sa egipatskim kolegom te da razgovaraju, između ostalog, i o situaciji na Bliskom istoku.
„Redovno razgovaramo o svim najvažnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima za naše zemlje. Razmenjujemo mišljenja i koordiniramo stavove u vezi sa tragičnim razvojem situacije u palestinsko-izraelskom sukobu. Rešavamo pitanja humanitarne prirode“, rekao je ruski lider.
Početak izlivanja betona u temelj objekta u kojem će biti nuklearni reaktor označava početak izgradnje čitavog novog bloka. Nakon ovoga, projekat „Daba“ će se proširiti do punog kapaciteta: sva četiri bloka nuklearne elektrane gradiće se istovremeno.
Nuklearna elektrana „Daba“ nalazi se u regionu Matruh na obali Sredozemnog mora, 350 kilometara od Kaira. Elektrana će obuhvatati četiri bloka sa ruskim reaktorima VVER-1200, koji pripadaju generaciji „3+“ i ispunjavaju najviše međunarodne zahteve za efikasnost i bezbednost. Ukupan predviđeni kapacitet energoblokova je 4.800 megavata.
2022. godine počela je izgradnja prvog i drugog energetskog bloka i to u razmaku od četiri meseca, što je rekord za globalnu nuklearnu industriju. 2023. godine počela je izgradnja trećeg bloka.
Projekat izgradnje nuklearke realizuje ruska državna korporacija „Rosatom“ u okviru rusko-egipatskog međuvladinog sporazuma iz 2015. godine.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala