- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pozorište iz Prištine gostovalo u Ruskom domu sa predstavom „Ženidba'“

© Tanjug / RADE PRELICNarodno pozorište iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici gostovalo je u Beogradu na sceni Ruskog doma sa predstavom „Ženidba“
Narodno pozorište iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici gostovalo je u Beogradu na sceni Ruskog doma sa predstavom „Ženidba“ - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Narodno pozorište iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici gostovalo je u Beogradu na sceni Ruskog doma sa predstavom „Ženidba“ prema drami Nikolaja Gogolja u režiji Milana Karadžića, u okviru obeležavanja 75 godina postojanja tog teatra na Kosovu i Metohiji.
Sinoćnje izvođenje ove poznate ruske komedije bilo je humanitarnog karaktera, odnosno karte se nisu prodavale, već je publika davala dobrovoljni prilog.
Uloge u ruskom klasiku „Ženidba“ tumače: Jelena Orlović, Milena Jakišić, Anika Grujić, Milan Vasić, Igor Damnjanović, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović, Tamara Tomanović i Branko Babović.
Događaj realizovan u humanitarne svrhe organizovali su studentska organizacija „Srpski politički forum“sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu i humanitarna organizacija „Srpska omladina za Kosmet“.
Sva prikupljena sredstva biće namenjena za rad i funkcionisanje škole fudbala za decu iz Orahovca i Velike Hoče.
Ispred Srpske omladine za Kosmet Staša Koprivica se obratila javnosti sa scene i objasnila da je pomenuta škola fudbala otvorena na inicijativu roditelja dece, u želji da im se deca sklone sa ulice i enklava na Kosovu i Metohiji i uživaju u sportskim aktivnostima.
Prema njenim rečima, pre toga su mogli da igraju fudbal samo blizu ulice gde se odvija saobraćaj, što za njih može biti opasno i neminovno su morali da se suočavaju sa svetom odraslih.
Koprivica je predstavila dvoje dece iz nižih razreda osnovne škole - devojčicu Helenu Vitošević koja je otpevala pesmu i dečaka Bogoljuba Šutakoviča, koji je u kratkom govoru zahvalio publici i organizacijama što su pomogli da imaju svoju školu fudbala.
„Hvala vam puno od srca što ste učinili da naša škola fudbala opstane“, rekao je dečak i dobio veliki i dug aplauz.
Upravnik NP Priština Predrag Radonjić rekao je da im je kao umetničkom kolektivu izuzetno dragoceno što ruski komad igraju baš u Ruskom domu i humanitarnim povodom.
„Srce nam je ispunjeno što pomažemo našoj deci, nadam se da je i vama puno. Što se tiče naše predstave 'Ženidba', iskreno se nadam da ćete uživati“, poručio je.
Nagrađivana predstava „Ženidba“ je realizovana u koprodukciji NP Prištine i Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada.
U svom komadu „Ženidba” pisac Nikolaj Vasiljevič Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene pojave ili nus pojave svog vremena - licemerje, želju za statusom po svaku cenu i robovanje normama malograđanskog društva - kroz prizmu priče zakletog neženje koji je jedan od navodnih udvarača lepe devojke spremne za udaju.
Reditelj Milan Karadžić ujedno potpisuje i scenografiju, a kostimograf je Dragica Laušević.
„Ženidba o kojoj Gogolj piše nije ženidba iz ljubavi, već društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu i upravo to je ono što ih čini komičnim. Sve te anomalije su i dalje aktuelne i veoma prisutne u svakom, i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište", zapisao je reditelj Karadžić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala