- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Penzionisani NATO general opisao scenario mogućeg sukoba sa Rusijom

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaTenkisti sa zastavom NATO-a
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Bivši komandanta vojske SAD u Evropi Ben Hodžes opisao je potencijalni konflikt Rusije protiv NATO-a koji može da se razvije do 2044. godine, piše „Dejli mejl“.
Prva faza uključuje sajber napade koji će dovesti do velikih poremećaja, uključujući snabdevanje, kao i raketni napad sa ciljem da se oštete ključni vojni i infrastrukturni objekti u Istočnoj Evropi i šire, pretpostavio je Hodžes.
„Zato često naglašavam važnost adekvatne protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane po celoj Evropi, što sada nemamo“, istakao je general.
On smatra da je druga faza napad sa kopna, mora i iz vazduha i dodaje da prema jednom scenariju Rusija može da iskoristi blokadu koridora Suvalki. To je prevlaka dužine oko 100 kilometara između teritorija Belorusije i Kalinjingradske oblasti, koja prolazi duž granice Poljske i Litvanije, odvajajući baltičke zemlje od ostalih članica NATO-a. Ovaj koridor, kao i Belorusija, može postati „startna platforma“ za sledeću fazu napada, tvrdi Hodžes.
Treća faza je prebacivanje vojnika, tenkova na upravljanje veštačke inteligencije i specijalnih jedinica u cilju napada na jednu baltičku zemlju na istočnom boku NATO-a, kaže general.
U četvrtoj fazi će ruska flota pokušati da preuzme kontrolu nad Severnim Atlantikom, zaključuje Hodžes.
Šef vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, rekao je prošle nedelje da bi zemlje bloka trebalo da budu spremne za rat sa Rusijom u narednih 20 godina.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u decembru izjavio da Rusija nema nikakvog interesa da se bori sa NATO zemljama.
Pogledajte i:
Vojne vežbe NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
RUSIJA
Upozorenje iz Moskve: Vežbe NATO povećavaju opasnost od incidenata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala