- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Objavljene nominacije za Oskara: „Barbi“ i „Openhajmer“ u trci za najbolji film

© AP Photo / Danny MoloshokStatua Oskara
Statua Oskara - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Nominacije za nagradu Američke filmske akademije „Oskar“ objavljene su na svečanosti u holivudskom „Samjuel Golvdin teatru“.
Za najbolji film su nominovani „Američka fikcija“, „Anatomija pada“, „Barbi“, „Holdovers“, „Ubistva pod cvetnim mesecom“, „Maestro“, „Openhajmer“, „Jadna stvorenja“, „Prošli životi“ i „Zona interesovanja“.
Za najboljeg reditelja nominovani su Džastin Trit za „Anatomija pada“, Martin Skorseze za „Ubistva pod cvetnim mesecom“, Kristofer Nolan za „Openhajmera“, Jorgos Lantimos za „Jadna stvorenja“ i Džonatan Glejzer za „Zona interesovanja“. U konkurenciji za Oskara za najbolju mušku ulogu su Bredli Kuper za film „Maestro“, Pol Đamati za „Holdovers“, Kolman Domingo za „Rustin“, Kilijan Marfi za „Openhajemer“ i Džefri Rajt za „Američka fikcija“.
Za najbolju glumicu su nominovane Anet Bening za „Nijad“, Lili Gledston za „Ubistva pod cvetnim mesecom“, Sandra Hiler za Anatomija pada“,, Keri Maligan za „Maestro“ i Ema Stoun za „Jadna stvorenja“.
Za najbolji strani film su nominovani italijanski „Io Capitano“, japanski Perfect Days“, španski Society of the Snow“, nemački „The Teachers Lounge“ i britanski Zona interesovanja".
Za Oskara za sporednu žensku ulogu su nominovane Emili Blant za „Openhajmera“, Danijel Bruks za „Boja purpura, Amerika Fereraza „Barbi“, Džodi Foster za „Nijad“ i Devin Džoj Randolf za "The Holdovers".
Nominovani za sporedne muške uloge su Sterling Kej Braun za „American Fiction, Robert Dani Džunior za „Openhajmer“, Robert De Niro za „Killers of the Flower Moon“ i Rajan Gosling za „Barbi“.
Nagradi Američke filmske akademije za najbolji scenario konkurišu Anatomija pada“, „Holdovers“, „Maestro“, „Maj decembar“ i „Prošli životi“.
Za najbolju muziku u trci su „Američka fikcija“, „Indijana Džouns i artefakt sudbine“, „Ubistva pod cvetnim mesecom“, „Openhajmer“ i „Jadna stvorenja“.
Od animiranih filmova takmiče se „Dečak i čaplja“, „Elemental“, „Nimona“, „Robot Dreams“ i „Spajdermen: Putovanje kroz Spajder-svet“.
Nagrade „Oskar“ biće dodeljene 96. put 10. marta na svečanosti u Dolbi teatru u Holivudu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala