- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov pozvao SAD da prekinu borbena dejstva za normalizaciju Bliskog istoka

© POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Obustavljanje borbenih dejstava i odustajanje od upotrebe veta na rezolucije o prekidu vatre u UN od strane aktuelne administracije američkog predsednika pomoći će u normalizaciji situacije na Bliskom istoku, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Prekinite borbena dejstva. Nemojte koristiti pravo veta kada se predlaže rezolucija o proglašenju humanitarnog prekida vatre. Dva puta ste koristili veto. Nema reakcije Saveta bezbednosti UN na zahtev za prekid vatre“, rekao je ministar u intervjuu za „Si-Bi-Es“, odgovarajući na pitanje koji savet može da dâ američkom predsedniku za rešavanje krize na Bliskom istoku.
Ruski ministar je dodao da aktuelna administracija ne treba da „odlaže stvaranje palestinske države“ i da se pridruži naporima drugih učesnika u međunarodnom procesu, ne pokušavajući da „monopolizuje proces“.

Izrael da prekine sa napadima na Siriju

Lavrov je dodao da Rusija, posle nedavnih napada na Damask, poziva Izrael da prekine sa napadima na Siriju.
„Pozivamo Izraelce da prekinu napade na Siriju, uključujući aerodrome Damask i Alep. Ovo, inače, prekida isporuku humanitarne pomoći. Zaustavite politička ubistva. U Damasku je nekoliko kancelarija iranskog Korpusa Čuvara Islamske revolucije pogođeno raketom, očigledno izraelskom“, istakao je ministar.
Sirijski mediji ranije su pisali da su se u subotu ujutro u Damasku čule eksplozije. Mediji su kasnije objavili da je Izrael napao stambenu zgradu u oblasti El Meza u Damasku. List „Vatan“ javio je da je jedna osoba poginula, a tri su ranjene. Sirijsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je nekoliko civila ubijeno i ranjeno u izraelskom napadu na Damask.

O razgovorima Moskve i Trampa

Lavrov je istakao da Rusija nije razgovarala o sukobu u Ukrajini ni sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, niti sa bilo kim drugim u Sjedinjenim Američkim Državama.
Nismo razgovarali ni o čemu takvom ni sa Donaldom Trampom, ni sa bilo kim u SAD. Nismo imali priliku da razgovaramo uopšte o bilo čemu sa Amerikancima, pošto sadašnja administracija nije zainteresovana za dijalog. Oni su spremni da povremeno razgovaraju o pritvorenicima, razmenama, funkcionisanju ambasada u Moskvi i Vašingtonu i našoj stalnoj misiji pri UN u Njujorku. Ali ne o političkim temama“, ocenio je Lavrov.
Ranije je bivši američki predsednik i mogući republikanski kandidat na ovogodišnjim izborima Donald Tramp izjavio da bi, da je predsednik SAD, prekinuo sukob u Ukrajini za 24 sata.

O prehrambenom sporazumu

Govoreći o prehrambenom sporazumu, ruski ministar je rekao da Rusija insistira na realizaciji ovog sporazuma, ali Zapad ne želi da reši postojeće probleme za njegovo obnavljanje.
„Insistiramo da ona treba da se desi. Ali oni koji kontrolišu razne kompanije koje ste spomenuli nisu baš voljni da pomognu“, primetio je on.
„Svetski program za hranu vodi ugledna državljanka SAD, uticajna Amerikanka. Ona ili ne može ili ne želi da uradi ništa da reši ovaj specifičan, ali ne baš složen problem“, istakao je Lavrov.
On je dodao i da Rusija nikada nije napadala ukrajinske brodove u Crnom moru.

„Postojao je mehanizam inspekcije, uključujući UN, Rusiju, Ukrajinu i Tursku. Svaki brod je bio pregledan. Oni bi se ukrcali na brod, proverili gde i zašto plovi i vratili se na obalu“, objasnio je šef ruske diplomatije.

Ministar je napomenuo da Rusija ne obnavlja sporazum, jer su „Ukrajinci iskoristili ove bezbedne prolaze za lansiranje pomorskih dronova koji su napadali, fizički napadali i oštetili nekoliko ruskih brodova i luka“.
Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.

O odnosima Moskve i Vašingtona

Na pitanje novinara kako bi odnosi Moskve i Vašingtona mogli da se unaprede, Lavrov je primetio da ih Rusija nije kvarila.
„Nikada nismo kvarili ove odnose. Ne nameravamo da preuzimamo inicijativu i trčimo u Vašington, kod ujka Sema, da tražimo oproštaj i govorimo da smo se loše ponašali. Nemamo na šta da se žalimo“, naglasio je Lavrov.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala