Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Litijum je naše blago, što se mene tiče, možemo ujutru da počnemo

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJEAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je litijum naše blago i da, što se njega tiče, može ujutru da se počne da se kopa.
"Niko ne postavlja nikakve rokove. Ne brinem se za napade, o litijumu sam uvek govorio isto, govorim i danas To je naše blago, belo zlato. Prethodna vlada nije mogla da izdrži pritisak", rekao je Vučić posle Foruma u Skoplju, odgovarajući na pitanje da li su stranci postavili rok od godinu dana za kopanje rudnika litijuma.
"Kakvih godinu dana? Ako bi mene slušali, gube godinu dana, što se mene tiče, sutra ujutru bismo počeli, ali uz najvišu zaštitu životne sredine. I Nemci da nam odgovaraju, da dovedemo Olafa Šolca i da nam oni garantuju da će to tako bude. A hoće li biti ili neće, nažalost ne zavisi od mene. Da sam premijer, sutradan bi rekao da se krene", rekao je Vučić.
"To je belo zlato, to je naše blago, ako ćemo da budemo jedini na svetu koje će se odreći toga, odlično", kazao je Vučić.
Potrebno je pri tom obezbediti velike plate i razvoj za čitav kraj. "A da li će biti ili neće, nažalost ne zavisi od mene".

Vlada do 15. marta

Vučić je izrazio je nadu da će Vlada biti formirana do 15. marta.
Vučić je rekao da "mi sad moramo brzo da reagujemo i da donosimo brojne zakonske norme".
Odgovarajući na pitanje da li će prihvatiti međunarodnu misiju koja bi ispitivala nepravilnosti na izborima, Vučić je rekao da su izbori održani 17. decembra bili najčistiji i najpošteniji sa najmanje prigovora i žalbi od kad postoje višestranački izbori u Srbiji.
"Videli smo izveštaj Saveta Evrope mnoge stvari koje vi niste ni jednom želeli da objavite, koji su govorili i hvalili sistematski pristup i ponašanje države tokom samih izbora i na sam izborni dan", rekao je Vučić.
"Nisam zainteresovan da budem bebisiterka i babica za političare koji gube izbore po deseti ili petnaesti put, pa im je potrebno da se opravdaju pred svojim biračima, zašto im se to dogodilo", naglasio je predsednik.
On je dodao da je spreman da razgovara o unapređenja samog izbornog procesa i svega drugog. "Ali, nemojte da unižavate svoju zemlju. Srbija je nezavisna i suverena zemlja", zaključio je Vučić.

Razgovori o KiM

Vučić je ocenio da je zabrana prodaje srpske robe na Kosovu i Metohiji, kao i najava ukidanja platnog prometa Prištine sa Srbijom, histerični napad na srpski narod na KiM i da je sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O'Brajanom razgovarao o tome.
Vučić je rekao da će sa O'Brajanom nastaviti konsultacije o tome.
"Uvek ćemo biti uz svoj narod, trudićemo se, tražićemo i nalazićemo odgovore", poručio je Vučić.
Dodao je da od 2021. godine 10 važnih dogovora i inicijativa nije moglo da bude usvojeno u CEFTA, zahvaljujući tome što jedna članica to blokira.
"Ajde pogodite ko je to. Svi drugi saglasni, svi hoće, ali ono što je važno što je je rekao O'Brajan danas, a to je onaj ko zaustavlja druge, u narednom periodu, uz vrlo striktan i strog pristup, zaustavljaće u stvari sebe. Tako da ja mislim da je to važan poruka i nadam se da će se to promeniti", rekao je Vučić.
Na pitanje novinara da li će otići na KiM, kako je to najavio, Vučić je odgovorio da on to želi, ali da ne znači da će da ga puste.
"Ja sam uvek slobodan i spreman da razgovaram sa našim narodom na KiM. Za mene ne postoji ništa važnije od toga", rekao je Vučić.

Potpisivanje dva protokola

Dodao je da će danas u Skoplju biti potpisana dva protokla koji će omogućiti da od 1. marta stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana.
"Imali smo nekoliko važnih stvari, uvek bude ponekih neprijatnih detalja, ali ne želim o tome da govorim", rekao je Vučić.
Kazao je da će u danas u 14 sati biti potpisana dva protkola koja su od izuzetnog značaja.
"I to smo mesecima čekali, što znači da bi od 1. marta konačno trebalo da stupi na snagu ono o čemu smo govorili, a to je potpuno slobodno tržište rada u zemljama Otvorenog Balkana - Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. To je velika i važna vest i mislim da će u mnogome da doprinese stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom i stvaranju tržišta radne snage koje više nije od šest ili sedam miliona stanovnika, već ako dodate i Albaniju i Severnu Makedoniju, približavamo se na 11 miliona stanovnika", rekao je Vučić.
I već to dovoljno govori koliko su to za nas značajne stvari, dodao je on.
"To će ići i ovaj protokol o identifikacionim brojevima i verujem da time ulazimo u novu fazu razgovora kako da olakšamo komunikaciju i između građana, ali i između poslovnih ljudi, između kompanija i u privatnom sektoru, ali razume se i u javnom sektoru. I to je deo svega onoga što je neophodno da radimo u narednom periodu.

Uskoro ponovo u Severnoj Makedoniji

Predsednik Srbije najavio je da će za nekoliko dana ponovo doći u Severnu Makedoniju gde će, kako je najavio, prisustvovati Svetosavskoj akademiji.
"Ja ću u Severnu Makedoniju ponovo da dođem za koji dan. Biće održana Svetosavska akademija na kojoj ćemo se predstavnicima srpskog naroda obratiti predsednik Stevo Pendarevski i ja. Bićemo gosti na svečanoj akademiji", najavio je Vučić.
Vučić danas u Skoplju prisustvuje sastanku o evropskom Planu rasta za Zapadni Balkan.

Potpisana dva protokola koji omogućavaju slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana

U Skoplju su u ovkiru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemalje Otvorenog Balkana, u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.
Potpisan je Protokol o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.
Sporazume je u ime srpske strane potpisao držvni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.
Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio danas pre potpisivanja da će ti protokoli omogućiti da od 1. marta stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana.
Vučić je rekao da se mesecima čekalo na ovo i da ovo potpisivanje i da je to velika i važna vest pošto će zajedničko tržište rada doprineti stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, kao i da će doprineti prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom i stvaranju tržišta radne snage od skoro 11 miliona stanovnika.
Aleksandar Vučić i Dimitar Kovačevski - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
SRBIJA
Vučić: Srbija otvorena za sve ideje povodom zajedničkog regionalnog tržišta
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala