- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rjabkov: Američki projekat stvaranja „anti-Rusije“ je propao

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Američki projekat pravljenja „anti-Rusije“ od Ukrajine već je potpuno propao, izjavio je u intervjuu za Sputnjik zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

„Prema mom mišljenju, američki projekat da od Ukrajine napravi 'anti-Rusiju' već je potpuno propao“, izjavio je Rjabkov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije izjavio da je Zapad forsirao projekat „anti-Rusije“ u Ukrajini, podržavši državni prevrat u toj zemlji 2014. godine.
Komentarišući aktuelne odnose Rusije i SAD i bilateralne sporazume u strateškoj sferi, Rjabkov je upozorio da je većina tih dokumenata izgubila aktuelnost usled dejstava Vašingtona, a da oni koji su i dalje na snazi mogu postati žrtve antiruske politike SAD.
„Što se tiče rusko-američkog konteksta, ne vidimo neophodnost da na bilo koji način izdvajamo taj element iz masiva dogovora, deklaracija i sporazuma sa SAD u strateškoj sferi, od kojih je ogromna većina sada izgubila aktuelnost krivicom Vašingtona. Oni koji su sačuvani u bilo kom momentu mogu postati žrtve njegove destruktivne antiruske politike“, naveo je Rjabkov.
Prema njegovoj oceni, u odnosima Rusije i SAD situacija je sada takva da nema nikakve osnove za zajedničke ili usaglašene političke akcije, a posebno u oblasti bezbednosti.
„U uslovima totalnog hibridnog rata koji Vašington vodi protiv nas, to nije ni umesno, ni opravdano“, smatra diplomata.
On je naglasio da se Rusija i dalje strogo pridržava količine naoružanja propisane Sporazumom o strateškom nuklearnom naoružanju, dodavši da postavljanje na borbeno dežurstvo kompleksa „Sarmat“ ne menja stratešku ravnotežu.
„Ruske strateške nuklearne snage su organizam koji diše. Njihov sastav se adaptira u skladu s programima modernizacije ne samo uključivanjem novih sistema, nego i postepenim povlačenjem starih kompleksa iz naoružanja. Zbog toga nema oštrih skokova kada je reč o količini oružja“, objasnio je Rjabkov.
Prema njegovoj oceni, inicijativa SAD da u okviru nuklearne „petorke“ stvore zajednički režim obaveštavanja o balističkim raketnim probama nema nikakvu dodatnu vrednost za Rusiju.
„Mi imamo odgovarajuće sporazume sa SAD i Kinom. Glavno je, međutim, to da se u sadašnjim okolnostima javlja isto pitanje o političkoj svrsishodnosti i pravovremenosti bilo kakvih zajedničkih koraka sa Zapadom u oblasti bezbednosti, ako se ima u vidu neprijateljski ruski kurs, koji ostvaruju naši oponenti. Mi smo na to pitanje odgovorili“, naveeo je Rjabkov.
Nuklearnu petorku čine Rusija, Kina, Velika Britanija, SAD i Francuska. U septembru je u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održan sastanak „petorke“ na nivou eksperata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala