- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev o novom ukazu Zelenskog: Uskoro će prisvojiti i Kanadu

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ironično je reagovao na ukaz Vladimira Zelenskog o teritorijama Rusije koje su „istorijski naseljavali Ukrajinci“, ocenivši da će ukrajinski predsednik, ako se ne zaustavi, „uskoro prisvojiti i Kanadu“.
„Tu i nema šta da se komentariše jer su Ukrajinci – Rusi, a Malorusija je deo Rusije. A glavnom 'Ukrajincu' je vreme da zaveže jer će uskoro prisvojiti i Kanadu“, izjavio je Medvedev.
Na ukaz je reagovao i šef Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki, koji smatra da je taj dokument usmeren na nametanje istorijske laži i zaglupljivanje novih generacija.
„Ukaz Zelenskog je nova piar akcija nacističkog režima u svetlu opadajuće pažnje zapadnih sponzora. Svi pasaži o 'političkoj represiji i deportaciji Ukrajinaca' su čudovišna laž u duhu Gebelsove propagande. Ukaz je direktno usmeren na nametanje istorijske laži, falisfikovanje istorije i zaglupljivanje novih generacija“, rekao je Slucki.
Zelenski je potpisao ukaz o teritorijama Rusije koje su istorijski naseljene Ukrajincima, a one se, kako je navedeno, nalaze „u granicama savremenog Krasnodarskog krjaa, Belgorodske, Brjanske, Voroneške, Kurske i Rostovske oblasti“.
On je, takođe, naložio Vladi Ukrajine da s međunarodnim ekspertima izradi i podnese na razmatranje Savetu za nacionalnu bezbednost Ukrajine plan dejstava za „očuvanje nacionalnog identiteta Ukrajinaca u Ruskoj Federaciji, uključujući teritorije koje oni istorijski naseljavaju“, kao i da omogući pripremu i širenje materijala o istoriji ukrajnske države, staroj više od hiljadu godina.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala