- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Kijev nemilosrdno gađa civilne ciljeve zapadnim oružjem

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Ukrajinske trupe namerno granatiraju civilne objekte u Rusiji, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.
„Trgovci smrću se nimalo ne stide što se njihovo oružje, uključujući kasetnu municiju i granate sa osiromašenim uranijumom koristi metodično, nemilosrdno i namerno za gađanje čisto civilnih objekata, kao što je bio slučaj sa udarima na stambene četvrti u Belgorodu 30. decembra i juče, sa pijacom i prodavnicama u Donjecku”, rekao je on.
Ministar je istakao da je krv desetina mrtvih civila na rukama i savesti onih koji naoružavaju režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i istovremeno zvanično izjavljuju da vlasti u Kijevu same imaju pravo da biraju mete napada.
„Mi pamtimo kako su Anglosaksonci bez vojne potrebe u februaru 1945. bombardovali Drezden, kako su ne tako davno sravnili sa zemljom irački Mosul i sirijsku Raku. Sada su podigli ‘dostojne naslednike’ svojih varvarskih terorističkih metoda“, rekao je Lavrov.
Kako je naveo, zapadne zemlje Ukrajini isporučuju „stari vojni otpad“, dok 90 vojnog budžeta izdvojen za Ukrajinu ostaje u Sjedinjenim Američkim Državama i koristi se za razvoj vojno-industrijskog sektora zemlje i unapređenje naoružanja. U isto vreme, većina članica Evropske unije nastavlja da poslušno sledi naređenja Vašingtona i Kijevu isporučuje sve nove serije naoružanja, prazneći svoje arsenale koji će biti dopunjeni kupovinom proizvoda američke vojno-industrijske industrije, objasnio je ruski ministar.
Lavrov je takođe primetio da Rusija ostaje spremna za pregovore o Ukrajini, ali ne i da se aktuelni kijevski lideri zadrže na vlasti i da se povlađuje njihovim fantazijama. Prema njegovim rečima, Moskva će voditi dijalog o „prevazilaženju nasleđa destruktivne desetogodišnje pljačke zemlje i nasilja nad njenim narodom“.
Istovremeno, ministar je naglasio da su takozvana formula mira Zelenskog i njoj slične put koji ne vodi nikuda. On je dodao da što pre to shvate Sjedinjene Američke Države i Vašington, biće bolje za njih.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
RUSIJA
Lavrov u UN: Zapad sa manijakalnom upornošću podstiče Ukrajinu na sukob sa Rusijom
Osim toga, šef ruske diplomatije je istakao da, ako Ukrajina prestane da se bori, onda stotine hiljada njenih stanovnika neće morati da ginu za zapadne geopolitičke interese i takozvane demokratske vrednosti.
Prema njegovim rečima, Kijev sada pokušava da hvata ljude „kao stoku – na ulicama, u barovima, crkvama – i ostavi ih da umru kao topovsko meso“.
Ministar je naglasio da interesi ukrajinskog naroda u sukobu sa Rusijom „niti su bili niti postoje“, već postoje samo „interesi Anglosaksonaca, njihovih poslušnika i zločinačke, trule kijevske elite, koja je povezana sa Zapadom i koja se boji da ne bude počišćena dan po završetku rata“.
„Oni su zajedno sabotirali Minske sporazume i zajedno prokockali šansu u aprilu 2022. godine, kada su SAD i Velika Britanija zabranile Kijevu da zaključi mirovni sporazum. Oni ni danas ne žele mir, uprkos činjenici da kijevski režim opstaje samo zahvaljujući zapadnim poklonima“, zaključio je Lavrov.
Krajem novembra, šef frakcije stranke „Sluga naroda“ u Vrhovnoj radi David Arahamija izjavio je da je u proleće 2022. godine tadašnji britanski premijer Boris Džonson odvratio Kijev da završi sukob u Ukrajini, pozivajući ga da ništa ne potpisuje sa Rusijom.
Rusko-ukrajinski pregovori vođeni su u Istanbulu tokom proleća 2022. godine, a Arahamija je bio jedan od članova ukrajinske delegacije.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala