- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Amerika blokira istrage eksplozija na „Severnim tokovima“, a EU ćuti

© Foto : Nord Stream 2Polaganje poslednje cevi gasovoda "Severni tok 2"
Polaganje poslednje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Vašington blokira svaki pokušaj da se sprovedu objektivne istrage o eksplozijama na „Severnim tokovima“, a Brisel se pomirio sa javnim ponižavanjem, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.
Ruski šef diplomatije je naveo da SAD, pomoću režima Vladimira Zelenskog, ne samo da vode rat protiv Rusije, već i slabe Evropu kao ekonomskog konkurenta.
„Vašington je poljuljao njenu energetsku bezbednost, izazivajući opasne krizne tendencije u evropskoj ekonomiji i socijalnoj sferi. Neću zaoštravati temu terorističkih napada na gasovode ‘Severni tokovi’. SAD nameravaju da blokiraju svaki pokušaj objektivne međunarodne istrage, a sadašnji evropski lideri, pre svega u Nemačkoj, poslušno ćute i pomirili su se sa javnim ponižavanjem“, rekao je on.
Dodao je da uz sve to u Evropskoj uniji i dalje nastavljaju da poslušno ispunjavaju ukaze SAD o isporuci oružja Kijevu i time pustoše svoje arsenale koje će zatim popuniti američke vojno-industrijske kompanije. Lavrov je naglasio da će Evropljane naterati da za to pronađu novac.

Diverzije na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Ove tri države objavile su da će sprovesti nacionalne istrage o diverziji, ali su odbile da i Rusija učestvuje.
Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Pogledajte i:
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
RUSIJA
Mediji: Poljska krila informacije o eksplozijama na ruskim gasovodima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala