- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina pozvala na hitno obnavljanje mirovnih pregovora o Ukrajini

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Rusije na pregovaračkom stolu
Zastave Ukrajine i Rusije na pregovaračkom stolu - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Kina poziva na što skoriji nastavak mirovnih pregovora u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Kine pri UN Žang Jun.
„Pregovore treba nastaviti što je pre moguće. Mir se ne može postići stalnim slanjem oružja na bojno polje. A dalje borbe će samo izazvati više civilnih žrtava“, rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN o isporuci zapadnog oružja Ukrajini koju je sazvala Rusija.
On je pozvao strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo.
„Ne treba odustajati od diplomatskih napora ni pod kojim okolnostima. Pozivamo na hitno pokretanje kontakata i nastavak pregovora u cilju postizanja konsenzusa za okončanje borbenih dejstava. Međunarodna zajednica i UN moraju stvoriti povoljne uslove za to, dok druge strane treba da se uzdrže od svih nekonstruktivnih dejstava ili neodgovorne retorike“, naglasio je on.
Diplomata je takođe primetio da „međunarodna zajednica i UN moraju da stvore odgovarajuće uslove“ za nastavak mirovnog dijaloga.
Zapadni mediji sve češće pišu o tome da su Vašington i Brisel umorni od ukrajinskog sukoba, kao i da slabi podrška Vladimiru Zelenskom. Prema informacijama televizijskog kanala En-Bi-Si, američki i evropski činovnici već razmatraju s Kijevom moguće posledice mirovnih pregovora s Rusijom, uključujući i opšti okvir za ono čega će Ukrajina morati da se odrekne da bi postigla sporazum.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zakonsku zabranu na njih. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala