- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li je legenda o džinovima zapravo istina: Šta govori arheološko otkriće u indijanskoj pećini

pećina - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Legende o džinovima koji su nekada lutali Zemljom često se pojavljuju u mitologiji, folkloru pa čak i Bibliji. Iako su ove priče često smatrane fantastičnim, postoje tragovi koji podržavaju te ideje.
U saveznoj američkoj državi Nevadi pronađeni su izuzetni ljudski ostaci, a neki od kostura bili su visoki čak i do tri metra. Osim impresivne veličine tela, od kojih su neka bila i mumificirana, zanimljivo je da su imala crvenu kosu.
Ovi nalazi podstakli su teoriju da je davno zaboravljena rasa džinova nekada obitavala na jugozapadu Severne Amerike.
Prema legendama plemena Paiute, Si-Te-Cah, džinovi kanibali sa crvenom kosom došli su sa dalekih ostrva preko okeana. Oni su, prema pričama, bili viši, jači i okrutniji od običnih ljudi.
Godine 1911. prilikom iskopavanja slepih miševa guana u pećini blizu Loveloka u Nevadi, otkriveni su čudni predmeti, što je podstaklo zvanična ispitivanja 1912. i 1924. godine.
Pronađene su mumije, nazvane „Džinovi Loveloka“ (Lovelock Giants), visine između 2,4 metara i tri metara. Osim toga, pronađene su i sandale duge 38 centimetara s tragovima nošenja i gromada sa otiskom ogromne ruke, prenose svetski mediji.
Jedan članak iz 1931. godine javio je o još dva džinovska kostura otkrivena u suvom dnu jezera u blizini Loveloka. Kosti su bile visoke 2,4 metra odnosno tri metra i bile su mumificirane na način sličan onom koji je praktikovan u drevnom Egiptu.
Iako neki naučnici povezuju crvenu boju kose sa okolinom u kojem su tela sahranjena, postoji i teorija da je to dokaz postojanja džinova koje su lokalni Indijanci nazvali Si-Te-Cah.
Legenda plemena Paiute kaže da su džinovi bili vođeni ratom protiv susednih plemena i da su posle godina sukoba, pobegli u pećinu Lovelok. Ostala plemena su se udružila, zapalila vatru na ulazu u špilju i ugušila, a potom i spalila tela preostalih džinova.
Iako je priča o ovim džinovima možda samo plod folklora i mitova, intrigantan je spoj lokalne legende s nepobitnim arheološkim nalazima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala