- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski poslanik o rušenju sovjetskih spomenika: Uništavanjem istorije nema budućnosti

© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Sovjetskoj vojsci u Sofiji
Spomenik Sovjetskoj vojsci u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Uništavanje spomenika Sovjetskoj armiji je uništavanje istorije, koje se može primetiti u Bugarskoj poslednjih godinu dana, izjavio je poslanik socijalista Borislav Gucanov televiziji „Nova“.
Političar je komentarisao tvrdnje voditelja emisije da je primećena ruska zastava prilikom protesta u odbranu „Aljoši“ u Plovdivu, kao i da se u Bugarskoj nalaze spomenici sovjetskim ratnicima.

„Bila je ruska zastava. I američke zastave postoje na drugim mestima. Postoje razne zastave koje se razvijaju u našoj zemlji. Ne možemo da krivimo ljude što neko strasno voli Rusiju, s obzirom na sve što se dogodilo poslednjih meseci. Možemo kriviti i narodne poslanike koji se u parlamentu ponašaju ponizno i služe interesima američkih kompanija. Vratimo se na pitanje: da li su to sovjetski ili bugarski spomenici? Mislim da su bugarski spomenici“, rekao je bugarski političar.

Podsetio je da je tokom Drugog svetskog rata Bugarska ratovala u početku na strani Hitlerove Nemačke i zauzimala je Vardarsku Makedoniju i Zapadnu Trakiju, severoistočni deo današnje Grčke. Prema njegovim rečima, da zemlja nije odlučila da pređe na stranu saveznika, Bugarska ne bi postojala u sadašnjim granicama.
„Hajde da se prisetimo 13. decembra 1941. godine kada je Bogdan Filipov ušao u Narodnu skupštinu kao premijer, kada smo već bili zemlja Trećeg rajha i rekao da mi objavljujemo rat Velikoj Britaniji i SAD. Narodni poslanici su tada ustali i burno mu aplaudirali. Kako se sve završilo, svi znamo. Verovatno ste zaboravili da je Bugarska bila u ratu na strani Hitlerove Nemačke. Da li ste zaboravili da su bugarske jedinice u to vreme bile u Grčkoj i Makedoniji? Da, '44. godine nije doneta ispravna odluka da se ratuje na strani SSSR-a, Velike Britanije i SAD, Bugarska ne bi imala teritorijalni integritet kakav ima sada. Dalje, da li u centru Beča postoji spomenik Sovjetskoj armiji? Ako stvarno uništimo našu istoriju, nećemo imati budućnost, a mi je poslednjih godinu dana uništavamo“, naglasio je Gucanov.
U decembru je objavljeno da je u centru Sofije počelo demontiranje spomenika Sovjetskoj armiji, što je izazvalo burne reakcije poslanika i javnosti.
Pogledajte i:
Parlament u Bugarskoj, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
SVET
U Sofiji počelo demontiranje spomenika Sovjetskoj armiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala