- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Gledajući kako „pomaže” Ukrajini, Tajvan sve manje veruje u Vašington

© Tanjug / AP Photo/Chiang Ying-yingZastava Tajvana
Zastava Tajvana - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Pratite nas
Na Tajvanu raste skepticizam i nepoverenje prema SAD – s obzirom da Vašington sve dublje zalazi u ćorsokak po pitanju podrške Ukrajini i Izraelu, stanovnici ostrva sve manje veruju da će im SAD zaista pomoći u kriznoj situaciji, piše „Njujork tajms“.
Prema anketama na koje se list poziva, samo 34 odsto stanovnika Tajvana smatra da su SAD zemlja koja zaslužuje poverenje ( u poređenju sa 45 odsto u 2021. godini).
Nedavna istraživanja sa interneta pokazuju sličnu tendenciju – rastu strahovi da najstarija demokratija na svetu neće imati snage ili neće biti zainteresovana da pruži Tajvanu stvarnu pomoć u slučaju potrebe. Mnogi učesnici u anketi su istakli da se osećaju kao putnici sa nepredvidljivim vozačem (SAD): može ih odvesti na sigurno, ali i odustati od vožnje.
Kako navode eksperti, skepticizam na Tajvanu povezan je sa tim što SAD mogu odustati od podrške ostrva – i to s pravom.
Takođe se ističe da su i događaji poput katastrofalnog povlačenja američkih trupa iz Avganistana 2021. godine, ruske operacije u Ukrajini i odluke Vašingtona da ne šalju trupe kao pomoć Kijevu veoma negativno uticali na mišljenje Tajvanaca o Vašingtonu.
Pogledajte još:
Zastava Tajvana - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
SVET
Američki ekonomista: Politika SAD u Ukrajini i Aziji je jednako opasna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala