- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad može izgubiti stotine milijardi dolara, ako pokuša da konfiskuje rusku imovinu

CC0 / Pexels/John Guccione www.advergroup.com / Američki dolar
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
Pratite nas
Rusija je obećala da će istom merom odgovoriti ako zapadne zemlje konfiskuju rezerve Centralne banke - to bi moglo da ih košta najmanje 288 milijardi dolara, pokazuju statistički podaci tih država.
Prema poslednjim dostupnim podacima, direktna ulaganja Evropske unije, G7, Australije i Švajcarske u rusku ekonomiju su krajem 2022. godine iznosila 288 milijardi dolara. Štaviše, uzimajući u obzir zabranu povlačenja sredstava iz zemlje stanovnika neprijateljskih država, iznos je mogao značajno da poraste zbog transfera ovih sredstava na račune tipa „S“.
EU poseduje 223,3 milijarde dolara imovine, od čega 98,3 milijarde pripada Kipru, 50,1 Holandiji i 17,3 milijarde Nemačkoj. U prvih pet najvećih evropskih investitora u rusku ekonomiju su i Francuska (16,6 milijardi dolara) i Italija (12,9 milijardi dolara). Na preostale zemlje otpada 28,1 milijardu dolara.
Među zemljama G7, najveći investitor u rusku ekonomiju bila je Britanija – prema poslednjim dostupnim podacima, britanska imovina u Rusiji dostigla je krajem 2021. Godine vrednost od oko 18,9 milijardi dolara. Sjedinjene Države su krajem 2022. godine posedovale 9,6 milijardi dolara ruske imovine, Japan 4,6 milijardi dolara, a Kanada 2,9 milijardi dolara.
Investicije iz Švajcarske i Norveške, koje obično prate politiku EU po pitanju sankcija, na kraju 2022. iznosile su 28,5 milijardi dolara, odnosno 139 miliona dolara. Australija je krajem prošle godine imala 683 miliona dolara ulaganja u rusku ekonomiju.
Zapadni političari su više puta pozivali da se napravi plan za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, između ostalog, čule su se pretnje da će biti konfiskovane. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Moskva ne isključuje kontramere, ako se ova ideja ostvari.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala