- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Varvarski napad na Donjeck: Rusija saziva SB UN, Lavrov ide u Vašington

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPosledice ukrajinskog granatiranja Donjecka
Posledice ukrajinskog granatiranja Donjecka - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
Pratite nas
Napad Oružanih snaga Ukrajine na Donjeck biće jedna od tema na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 22. januara, na kojoj će učestvovati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, saopšteno je iz Stalnog predstavništva Rusije pri UN.
Istovremeno, iz Ministarstva inostrnaih poslova Rusije je saopšteno da je napad Oružanih snaga Ukrajine na Donjeck „varvarski teroristički čin protiv ruskih civila“.
„Neonacistički kijevski režim je uz podršku SAD i njihovih satelita ponovo izveo varvarski teroristički napad protiv civila Rusije“, navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da je Istražni komitet Rusije započeo operativnu istragu zločina i da će svi koji su umešani u taj teroristički čin biti kažnjeni.
„Rusija kategorički osuđuje ukrajinski napad na Donjeck: težnja Zapada da nanese Rusiji strateški poraz podstiče Kijev na sve nerazumnije korake“, navedeno je u saopštenju, uz apel međunarodnim strukturama i vladama da ga osude.
Ruski diplomatski resor je upozorio na to da će ćutanje međunarodne zajednice „značiti tiho odobravanje ubijanja civila i stimulisati ukrajinske neonaciste za još krvavija zlodela“.
U saopštenju se dodaje da teroristički napadi Kijeva svedoče o odsustvu političke volje za mir i rešavanje sukoba diplomatskim putem, te da je očigledno da je neophodno postići sve ciljeve i zadatke specijalne vojne operacije.
„S teritorije Ukrajine ne smeju da stižu pretnje po bezbednost i da se izvode teroristički napadi“, navedeno je u saopštenju.
Ukrajinska vojska je jutros granatirala Kirovski rejon Donjecka. Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je saopštio da je, prema poslednjim podacima, u napadu poginulo 25 ljudi, a još 20 je ranjeno, uključujući i dvoje dece.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala