Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Posle Hilandara srpski glumac kreće na hodočašće do Moskve — da pomogne sinu /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio Mikica PetronijevićPutovanje u Hilandar, još jedna humanitarna misija Mikice Petronijevića
Putovanje u Hilandar, još jedna humanitarna misija Mikice Petronijevića - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
Pratite nas
Glumac Mikica Petronijević odlučio je da krene u hodočašće od Beograda do Moskve. Put od Hrama Svetog Save do Hrama Hrista Spasitelja dug 2.200 kilometara preći će pešice, kako bi pomogao osobama sa autizmom. Među njima je i njegov sin Mihajlo. Ima 25 godina i kao ostali pacijenti u Srbiji nema dovoljno podrške da mu život bude sadržajniji.
Petronijević, iza koga je već putovanje od 1.400 kilometara od Aranđelovca do Hilandara, će 24. marta uz blagoslov patrijarha Porfirija krenuti peške ka Rusiji.
Cilj njegovog poduhvata je nastavak prikupljanja novca za proširene smeštajnih kapaciteta i izgradnju letnjikovca u okviru defektološkog parka koji je osnovao, u kome borave deca i druge osobe sa autizmom.

"Posle osnovne škole za decu, omladinu i starije osobe ne postoji ništa, ne postoje nikakvi sadržaji, uslovi da oni adekvatno provedu dan, oplemene se sadržajima. Upravo to radim na mom imanju u selu Venčani kod Aranđelovca. Poklonio sam ga da bi tu napravili Centar za dnevni i višednevni boravak dece i osoba sa autizmom", objašnjava Petronijević za Sputnjik.

U vreme pandemije, kada nije mogao da ga izvodi napolje, došao je na ideju da na imanju napravi sinu uslove za boravak u prirodi. Pozvao je i druge porodice koje brinu o osobama sa autizmom. Okupljaju se dve godine, ponosan je na prvi projekat, letnju pozornicu. Sada imaju i Udruženje "Svici u mraku" i veliki plan, koji će naš sagovornik pokušati da ostvari pešačeći do Moskve.
© Foto : Sputnjiku ustupio Mikica PetronijevićPetronijevićevo imanje kod Aranđelovca na kome je Centar za osobe sa autizmom
Petronijevićevo imanje kod Aranđelovca na kome je Centar za osobe sa autizmom - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
Petronijevićevo imanje kod Aranđelovca na kome je Centar za osobe sa autizmom
"Pravimo veliki letnjikovac koji će biti centralni deo defektološkog parka, gde ćemo imati razne radionice, za kuvanje, za rad na motorici, za finu motoriku. Danas zdrava deca nemaju nikakvu motoriku, a kamoli deca sa razvojnim smetnjama. Pružićemo brojne aktivnosti da im oplemenimo dan, život. To je koncept koji nije u zgradama, već u ljubavi, pažnji, potpunom prihvatanju te različitosti".

Za izvesniju budućnost osoba sa autizmom

Za dve godine na imanju je bilo tri stotine noćenja, svakog vikenda roditelji dovode decu iz cele Srbije, ali dolaze i udruženja koja se njima bave. Interesovanje je sve veće, jer drugih sadržaja za decu sa autizmom nema. Zovu i za savet, podršku.
"To je neophodno mladim bračnim parovima, supruga i ja smo se razveli slomljeni tim problemima, nismo tada umeli da se nosimo, ja nisam bio dovoljno snažan u to vreme. Baš mi piše jedna mlada mama koja ima 24 godine, sin ima 18 meseci, ima znakove koji ukazuju na autizam. Znači joj da je uputimo kome da se obrati, kako da se prihvati dijagnoza, šta mogu da očekuju u budućnosti".
Petronijević dodaje da u Srbiji nema ni registra pacijenata da bi znali koliko ima dece koja će postati odrasli ljudi i kako im tada olakšati, njima i porodicama. Najveći strah roditelja je gde će završiti njihova deca kada njih više ne bude.
Potrebni su kapaciteti gde će se sa njima postupati na human način, pre svega, kaže, sa puno ljubavi. Zato organizuje humanitarne karavane, igra sa kolegama predstave po Srbiji, govori na temu autizma.
"Sve što radim nekako se poklapa sa mojom duhovnošću. Išao sam pešice do Ostroga da bi prikupili novac, obilazio crkve i manastire", kaže.
© Foto : Sputnjiku ustupio Mikica PetronijevićMikica Petronijević na putu za Hilandar
Mikica Petronijević - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
Mikica Petronijević na putu za Hilandar

Neprocenjivo duhovno iskustvo

Pešačio je Petronijević i do Hilandara. Prošle godine prepešačio je 1.400 kilometara. Za put do Moskve je spreman, iako se fizički uopšte ne sprema, veruje da će ga i ovaj put voditi srce i čuvati Bog.
"To duhovno iskustvo je za mene neprocenjivo, hteo sam sa prijateljem da odem u Jerusalim, ali pošto je tamo rat, odlučili smo da odemo do Moskve. Simbolično, od Hrama Svetog Save do Hrama Hrista Spasitelja, jer da bi stigli do Hrista Boga, ne možemo ako ne idemo putem Svetog Save. Želimo i da napravimo nit između dva hrama i dva naroda, da ih i tako spojimo".

Kako drugi da pomognu

Oni koji žele da pomognu izgradnju letnjikovca, odnosno ovo putovanje, moći će to da učine preko računa Udruženja "Svici u mraku". Petronijević ističe da je moguća i pomoć u materijalu za izgradnju Centra u Venčanima, ali i sredstvima za rad sa decom i odraslima.
Očekuje i pomoć stručnih lica, već im dolaze studenti Defektološkog fakulteta, volontiraju. Očekuje i pomoć umetnika.
© Foto : Sputnjiku ustupio Mikica PetronijevićMikica Petronijević
Mikica Petronijević - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
Mikica Petronijević
Do Moskve će im trebati najmanje 70 dana, plan je da prelaze 30 kilometara dnevno. Sada prave trasu puta, Srbija, Rumunija, Mađarska, pa preko Slovačke i Poljske do Belorusije i konačnog cilja.
U planu je da za njima krene i kombi u kome će biti stvari, a poslužiće i za spavanje, kada ih noć zatekne na otvorenom.
"To je bio problem kada sam išao u Hilandar, na severu Grčke nema pumpe, nema ničeg, nema gde da se spava. Spavao sam i na plaži, pod otvrenim nebom. U delu puta podržali su me neki planinari iz Srbije, ali kroz Makedoniju i Grčku sam bio sam".
Saputnik na ovom hodočašću biće mu humanista i sportista Ivan Mladenović iz Šida iza koga su takođe brojne misije koje je prepešačio ili prešao biciklom kako bi pomogao deci kojoj je pomoć neophodna. Vozača kombija još traže.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala