- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Đoković: „Ne ostavlja mi se tenis – vatra i dalje gori“

© AP Photo / Andy WongNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
Pratite nas
Novak Đoković stigao je nikad brže do četvrtfinala Australijan opena, nakon što je razbio Francuza Adrijana Manarina za 106 minuta igre, a rezulat po setovima bio je 6:0, 6:0, 6:3.
Đoković je poručio da je želeo da provede što manje vremena na terenu.
Impresivno i surovo izgledao je srpski teniski as, najveći svih vremena u istoriji belog sporta.
Na konstataciju Džima Kurijera, koji je vodio program na „Rod Lejver Areni“, da je Đoković odigrao gotovo savršen meč, Novak se složio.
„Jedan od najboljih mečeva koje sam odigrao. Prosto igrao sam sjajno od prvog do poslednjeg gema i poena. Jedan odličan igrač Adrijan, koristi uglove, morao sam da izdržim tu fizičku bitku u tim dugim poenima i definitivno sam uspeo u tome. Uvek želite da budete pravi i da završite posao što pre. Nije to naravno uvek moguće. Jer, kako napreduje turnir idu teži protivnici i raste kvalitet tenisa. Nisam znao šta da očekujem. Izašao sam na teren i stvari su išle u pozitivnom smeru, pozitivnim tokom“, izjavio je Đoković.
Sledi četvrtfinale, a dvostruki osvajač Australijan opena Džim Kurijer konstatovao je da Đoković ima plavi autfit, kao i da mu je i sat plav.
„Da, da, tačno tako. Ali, potrudio sam se da jedini deo garderobe koji treba da bude beo, budu čarape. To kažu moj trener i Sabalenka, eto, poslušao sam ih“, nasmejao se Đoković.
Kako je Novak „ekspres“ za samo 106 minuta završio posao, tako je bilo logično da u tom trenutku i dalje traje dvoboj Tejlora Frica i Stefanosa Cicipasa, koji su počeli u istom terminu kao Đoković i Manarino, s tim što kada je Novak prošao, tamo se igrao „tek“ drugi set. Na pitanje koga bi više želeo za narednog rivala, Novak je odgovorio:
„Moram da budem spreman za bitku ko god da bude protivnik. A njima želim kišu, da nestane struje, da što duže igraju, da igraju i sutra“, našalio se Novak što je nasmejalo prisutne navijače na Rod Lejver Areni.
Zahvalio se navijačima koji su došli u nedelju rano da ga gledaju. Na konferenciji Novak je pričao o tome kako mu se tokom karijere nije često dešavalo da na Grend slemovima povede sa dva seta bez izgubljenog gema.
„Nisam previše puta vodio 6:0, 6:0, zapravo prvi Rolan Garos, kada sam igrao sa Đineprijem – vodio sam 6:0, 6:0, 3:0. Tenzija u trećem setu sada je bila velika, hoće li uzeti gem ili neće, publika je želela to. Kao da sam osetio da treba dati gem, da se resetujem i ponovo da se usredsredim. Naravno da je njemu bilo teško, ali meni je bilo teško da ne mislim o tome da može da bude triput po 6:0. Igrao sam zaista dobro, pogotovo prva dva seta, nisam želeo da mu dajem poklone sa osnovne linije, naterao sam ga da trči, a servisom sam dobijao mnogo lakih poena, pogotovo u gustim situacijama u gemovima. Uvek nezgodan rival koji igra igru mačke i miša, ravan bekhend, talentovan je i igra sa mnogo osećaja, tako da sam zadovoljan kako sam odigrao“, rekao je Đoković.
Srpski as istakao je i da se dobro osećao na terenu i naglasio je da se bolje oseća nego u prva dva meča.
„Poslednja dva meča su bili mnogo bolji nego prva dva. Nije prvi put da počnem sporije, pa da dižem formu. Danas je bio najbolji dan po tome kako sam se osećao na terenu. Radujem se budućim borbama, protivnici će biti bolje rangirani, više nema lakog meča. Imam iskustva šta treba da radim sa telom, kako da održim nivo, na čemu moram da radim, oporavak… Dan po dan, ide u pravom smeru“, poručio je prvi reket sveta.
Ni posle toliko godina profesionalne karijere Novak ne zaboravlja da uradi domaći i analizira protivnike, ali voli da gleda tenis i iz zabave.
„Iako poznajem te igrače, i dalje moram da uradim domaći – svi pokušavaju da se poboljšaju, naročito oni u vrhu. Da možda probaju nove stvari, da sakriju mane ili da ih poboljšaju kako ih drugi ne bi ciljali. Tenis mi je strast i ljubav, ali i profesija – sa timom, moram da se spremim za svakog protivnika. Da li gledam tenis iz zabave – volim da pogledam, pre neki dan sam uživao u meču Ribakine i Blinkove, jedan od najuzbudljivijih taj brejkova u istoriji. Gledao sam i velike rivale, kako igraju, kako im ide – nije tajna da držimo jedni druge na oku, uveče uključiš TV i gledaš, pogleda se nekoliko gemova ili set. Zavisi, temeljnije gledam svoj deo žrebao nego drugi“, rekao je Novak.
Iako ističe da mu razdvajanje od porodice sve teže pada, strast za osvajanjem turnira i dalje ima.
„U to nema sumnje. I dalje, volim da se takmičim, volim ovu igru – imam energije i entuzijazma na treninzima, radim sve sa strašću. Sve me više boli to što sam odvojen od porodice, sa time se sada dosta više mučim, pa se trudim da više izbalansiram raspored. Mislim da sam zaslužio pravo da biram koje ću turnira igrati. Slemovi su stub rasporeda, naravno. Volim uzbuđenje kada se suočavam sa brejk loptom ili kada je imam, to mi još pobuđuje veliko uzbuđenje. Ne uzimam to zdravo za gotovo, jer ko zna koliko će trajati, ali i dalje uživam – nekad više, nekad manje. Slemovi su slemovi, ne treba dodatna motivacija“, ističe Đoković.
Još jednom je naglasio najbolji teniser sveta dok god je na toj poziciji ne želi da razmišlja o kraju karijere.
„Dok sam broj jedan i pri vrhu, ne ostavlja mi se tenis u toj poziciji. Želim da nastavim, a kada osetim da ne mogu da budem kandidat za grend slem titule, tada ću da porazmislim o penziji. Ipak, mnogo toga može da se promeni, otac sam i muž, mnogo se toga dešava u privatnom životu što traži moju pažnju i u čemu uživam, videćemo…“, poručio je Novak.
Mislio je prvi reket sveta da će biti rasterećeniji, ali Novak i dalje daje sto odsto sebe.
„Mislio sam da ću se ove godine osećati malo opuštenije ili bar manje stresa i tenzije na treninzima i mečevima, ali to nije slučaj – visok je intenzitet, videli ste i danas, 6:0, 2:0 i dug gem, pa sam imao raspravu sa ljudima iz svoje lože. Uvek tražim ono najbolje od sebe. Ulažem napor svakog dana i frustriran sam kada ne uspevam… Vatra i dalje gori, mislim da mi je to omogućilo da budem tu gde jesam. Uživam u procesu, ne igram zbog novca, bodova, želim da igram – motivacija je tu, a to je ključno kod sportiste. Dok se takmičim, neću moći da izađem nonšalantno na teren i da se samo zabavljam, to nisam ja. Vatren sam takmičar, kao i mnogi“, zaključio je Đoković.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
SPORT
Surovi Novak – „dve krofne“ i tri gema Francuzu za četvrtfinale za 106 minuta!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala