- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Francuski ministar: Rusija može preuzeti kontrolu nad 30 odsto tržišta žita

© AP Photo / Emrah GurelBrod sa žitom
Brod sa žitom - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
Pratite nas
Ako Ukrajina izgubi, Rusija bi mogla da preuzme kontrolu nad 30 odsto svetskog izvoza pšenice, rekao je nedavno ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne u intervjuu za list Le Parisien. Prema njegovim rečima, to će izazvati inflaciju i prehrambenu krizu u Francuskoj.
„Na primer, ako Ukrajina izgubi, 30 odsto svetskog izvoza će pasti pod rusku kontrolu, francuska pšenica će biti ugrožena na svetskim tržištima“, rekao je Sežurne.
Prema rečima ministra, tolika količina ruskog žita na tržištu preti inflacijom i prehrambenom krizom u Francuskoj. On je istakao da će podrška Ukrajini omogućiti da se sukob brže završi.
„Ova pomoć je važna za predsednika Zelenskog jer on treba da pokaže svom javnom mnjenju da i dalje ima podršku“, rekao je Stefan Sežurne.
Nakon što sporazum o žitu nije bio produžen, Ukrajina svoje žito izvozi preko teritorija susednih zemalja. Ukrajinsko žito je preplavilo evropsko tržište i snižava cenu proizvoda. Evropska unija je 15. septembra 2023. ukinula embargo na uvoz žitarica, što je izazvalo štrajkove poljskih farmera. Tada je Varšava uvela ograničenja na uvoz ukrajinskog žita unutar zemlje. Kijev je protiv ove odluke podneo tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Poljski i rumunski farmeri periodično blokiraju kontrolne punktove na granici sa Ukrajinom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala