- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Spoznaja stranaca o rudnim bogatstvima Srpske napravila euforiju u vezi sa imovinom

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je procenjena vrednost rudnih bogatstava RS, na osnovu dosadašnjih saznanja, 15 milijardi evra. On je istakao da je spoznaja stranaca da Srpska raspolaže značajnim količinama magnezijuma, minerala od kojih se pravi borna kiselina, litijuma, pa čak i zlata, napravila euforiju u vezi sa imovinom.
Dodik je ukazao da postoje mnoge opstrukcije kada je reč o istraživanju rudnih bogatstava Srpske, prenela je Srna.
On je novinarima u Banjaluci rekao da su napadi na imovinu Srpske prvo počeli sa federalnih medija, a sada se došlo u poziciju da oni ne skrivaju nameru da tom imovinom ovladaju.
"Na osnovu dosadašnjih istraživanja, procenjena komercijalna vrednost rudnog bogatstva u ovom trenutku iznosi 15 milijardi evra. Mi moramo da nađemo partnere i da idemo u taj razvoj. Srpska sigurno ima potencijal. Moramo se mnogo više usmeriti na istraživanja u različitim oblastima kako bismo znali čime dodatno raspolažemo", rekao je Dodik.
On je ukazao da je Program javnih investicija koji je usvojila Vlada Srpske baziran na realnim mogućnostima i okvirima.
"Da nije bilo zastoja iz Federacije BiH, do sada bi verovatno bili završeni Hidroelektrana 'Buk Bijela' i sistem elektrana na Drini. Oni su to pre tri godine počeli da opstruišu bez ijednog formalno-pravnog ustavnog razloga", rekao je Dodik.
On je naglasio je da su iz FBiH "zaustavili sve što mogu da zaustave", između ostalog i gasovod.
"Da danas imamo u Banjaluci gasovod, bili bi Meka za investicije. Gas je kao energent jedna od najvažnijih stvari, uz struju", rekao je Dodik i dodao da će električna energija tek postati važna i da Srpska tu ima odlične pretpostavke.
On je istakao da će potrebe za proizvodnjom struje na ovom prostoru, regionu i u svetu morati da se povećaju najmanje dva do tri puta kako bi se, između ostalog, pratio razvoj automobilske industrije.
"Očekuje se da na ovim prostorima u narednih 10-15 godina 80 odsto automobila budu električni", rekao je Dodik.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala