- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Veštačka inteligencija izazov broj jedan - Srbija nabavlja još jedani superkompjuter

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
Pratite nas
Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je pored svih ratova, izazov broj jedan veštačka ineligencija i promene koje ona donosi.
Ona je na predstaljanju plana „Skok u budućnost — Srbija Ekspo 2027“ podsetila na istraživanje MMF-a, prema kojem zemlje koje nisu spremne za promene, mogu da izgube i do 40 odsto radne snage.
“Dobra vest je da je Srbija spremna“, istakla je Brnabićeva i navela da danas naučni institut za veštačku inteligenciju u Srbiji zapošljava 60 ljudi.
U narednom periodu, do 2027. godine, najavila je da će država uložiti oko 70 miliona evra u veštačku inteligenciju, na šta dolaze i ulaganja privatnog sektora.
"Mi smo spremni, ali moramo da idemo dalje, i moramo da radimo više, i moramo da idemo brže. Zato ćemo u narednom periodu, do 2027. samo u oblast veštačke inteligencije uložiti oko 70 miliona evra kao država. Na to, naravno, dolazi i sve ono što donosi privatni kapital, a što je već krenulo da dolazi u Srbiju. Prva stvar, još jedan superkompjuter. Na to ćemo uložiti dodatnih 30 miliona evra, i to ćemo završiti do kraja 2025. godine", navodi Brnabić.
I ponovo će, najavila je, dati besplatno na korišćenje mladim ljudima, "kako bi oni onda nama dali rešenja za primenu veštačke inteligencije u oblastima kao što je državna uprava, saobraćaj, energetika, zdravstvo".
"Dodatno ćemo uložiti između 150 i 200 miliona evra u dodatnu naučnu, istraživačku, inovacionu infrastrukturu. Dakle, novi naučno-tehnološki parkovi. I do 2027. godine idemo na proširenje još jedne zgrade naučno-tehnološkog parka Niš. Novi naučno-tehnološki park u Kruševcu. Novi naučno-tehnološki park u Čačku, odnosno proširenje. Proširenje u Beogradu, proširenje u Novom Sadu i čitav inovacioni distrikt u Kragujevcu, u okviru koga, pored državnog data centra, u okviru koga će biti i naučno-tehnološki park. Plus, završavamo u drugom kvartalu ove godine konačno Centre izvrsnosti za Kragujevac", rekla je premijerka.

BIO4 Kampus rezultat strateškog delovanja

Ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović rekle je da je projekat BIO4 kampus rezultat strateškog razmišljanja i strateške odluke države da ulaže u mlade i da ulaže u nove tehnologije i najavila da će biti završen do kraja 2026. godine.
"Nastavljamo da gradimo okruženja koja će omogućiti našim najboljima, našim talentima, našim mladima da rade na identičan način, a možda i bolje, u odnosu na ceo svet. Ovo je najveće, pojedinačno, najveće ulaganje u nauku i mlade ikada u Srbiji, a mogu da kažem i u širem okruženju - 450 miliona evra će biti uloženo izgradnju BIO4 kampusa", naglasila je minstarka.
Kako je rekla, u okviru BIO4 kampusa radiće najbolji istraživači, najbolji profesori, studenti - više od 4.000 njih.
"Naši talenti, ali i naše kompanije. I radiće na poboljšanju kvaliteta života za naše građane. To znači unapređeno zdravstvo, brzu, efikasnu, modernu dijagnostiku. To znači dostupnost modernim lekovima, modernim terapijama, ali i efikasnu poljoprivredu, zdravu i kvalitetniju hranu, i zdravu životnu sredinu. Sve ukupno bolji kvalitet života naših građana", rekla je Begović.
Naglasila je da će to omogućiti da se spreči odlazak najboljih i najpametnijih i da se mladi ljudi vrate u Srbiju.
"Da sve dovedemo da rade u Srbiji i da naši mladi postanu zaista aktivni učesnici, a vidim ih danas puno u sali, u građenju bolje budućnosti Srbije", istakla je ministarka.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
SRBIJA
Vučić predstavio plan za naredne četiri godine: Šest tačaka koje će promeniti sve /video, foto/
Ekspo - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
EKONOMIJA
Ekspo 2027: Radi se oko 250 hektara zemlje, dobro saobraćajno povezane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala