- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
izraelski vojni helikopter - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael otkrio tunel u Gazi u kome je Hamas ranije držao neke taoce

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 106. dan. Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze. Sirijski mediji javili su da je u, verovatno izraelskom napadu, pogođena zgrada u Damasku - poginulo pet pripadnika Iranske revolucionarne garde. Na američku bazu u Iraku ispaljena salva projektila.
Američka vojska uništila tri protivbrodske rakete Huta u Jemenu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:49 20.01.2024
Izrael otkrio tunel u Gazi u kome je Hamas ranije držao neke taoce
Na kraju kilometarskog tunela u kome su bile postavljene mine u Pojasu Gaze, izraelski vojnici su otkrili skučene ćelije u kojima je Hamas, kako je navela izraelska vojska, držao oko 20 talaca.
Izraelska vojska je pronašla pet uskih prostorija iza metalnih rešetki, toalete, dušeke, pa čak i crteže deteta taoca koje je oslobođeno tokom novembarskog primirja, rekao je portparol izraelska vojske Danijel Hagari, preneo je Rojters.
U trenutku kada je otkriven tunel, nije pronađen nijedan talac.
Vojska je objavila fotografije iz podzemnog lavrinta i navela da je dovela novinare da dokumentuju postojanje tunela, pre nego što su ga uništili.
Ulaz u tunel, rekao je Hagari, nalazio se u kući pripadnika Hamasa u gradu Kan Junis na jugu Gaze, gde se Izrael poslednjih nedelja fokusirao na borbu protiv palestinske islamističke grupe. Tunel je imao zaštitna vrata i u njemu se nalazio eksploziv, dodao je on.
22:17 20.01.2024
Desetine hiljada ljudi širom Španije tražilo prekid odnosa Madrida sa Izraelom
Desetine hiljada demonstranata okupilo se danas širom Španije tražeći od španske Vlade prekid odnosa sa Izraelom.
Najveća zajednička akcija podrške Palestini održana je u 91. španskom gradu, preneo je "El Pais".
U Madridu je popodne protestovalo 25.000 ljudi, navela je vladina delegacija, dok su organizatori saopštili da se okupilo 50.000 osoba.
Prisutni su uzvikivali slogane kao što su: "Ne u naše ime, ne sa našim novcem", "Izrael ubija, Evropa sponzoriše" i "Želimo da pitamo Pedra Sančesa koliko dece mora da bude ubijeno da bi raskinuli sa zločinačkim cionizmom".
Organizatori demonstracija Mreža solidarnosti protiv okupacije Palestine (Rescop) je procenila da je u maršu centralnim ulicama Barselone učestvovalo 60.000 ljudi.
22:14 20.01.2024
U izraelskom napadu na južni Liban ubijen pripadnik Hezbolaha i jedan Libanac
U izraelskom napadu na južni Liban ubijen je pripadnik Hezbolaha i još jedan libanski državljanin, izjavila su dva bezbednosna libanska izvora, nakon što su ranije kazala da su ubijena dva pripadnika Hamasa.
Hezbolah je naveo da je u napadu poginuo pripadnik Hezbolaha Ali Haderaj, stanovnik sela u oblasti istočno od Tira, preneo je Rojters.
Izraelska televizija Kan objavila je da je Haderaj služio kao koordinator između Hezbolaha i Hamasa u Libanu po pitanjima elektronskog ratovanja i protivvazdušne odbrane.
Izrael izvodi vazdušne napade na južni Liban protiv palestinskih terorističkih grupa koje se tamo nalaze, kao i njihovog libanskog saveznika Hezbolaha, moćne oružane grupe koju, takođe, podržava Iran, a koja je ispalila rakete preko granice na Izrael, preneo je Tajms of Izrael.
20:02 20.01.2024
18:48 20.01.2024
Gutereš: Pravo Palestinaca da izgradi sopstvenu državu moraju svi da priznaju
Pravo palestinskog naroda da izgradi sopstvenu državu moraju svi da priznaju, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na samitu Pokreta nesvrstanih u Ugandi.
„Odbijanje prihvatanja rešenja o dve države za Izraelce i Palestince i uskraćivanje prava na državnost palestinskom narodu su neprihvatljivi“, istakao je Gutereš u prestonici Ugande Kampali.
Takav stav bi „neograničeno produžio sukob koji je postao velika pretnja globalnom miru i bezbednosti, pogoršao polarizaciju i svuda ohrabrio ekstremiste“, rekao je Gutereš.
18:12 20.01.2024
17:19 20.01.2024
Američka baza u Iraku Ain Al-Asad  - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
SVET
Raketirana američka baza u Iraku sa više od 20 projektila, ima ranjenih /video/
16:50 20.01.2024
16:08 20.01.2024
Izraelska vojska saopštila je da su njene vazduhoplovne snage izvele talas udara na položaje Hezbolaha na jugu Libana.
16:06 20.01.2024
14:27 20.01.2024
Netanijahu demantuje da je rekao Bajdenu da ne isključuje palestinsku državu
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu negirao je da je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu rekao da ne isključuje mogućnost stvaranja palestinske države.
Netanijahuov komentar došao je nakon što je Si-En-En, pozivajući se na osobu upoznatu sa razgovorom, izvestio da je Netanijahu rekao Bajdenu da su njegove javne izjave od prethodnog dana - u kojima izgleda da odbacuje ideju stvaranja palestinske države - nisu imali za cilj da isključe taj ishod u bilo kom obliku.
"Tokom razgovora sa predsednikom Bajdenom, premijer Netanijahu ponovio je višegodišnji stav, koji je izgovorio i dan ranije na konferenciji za novinare: nakon uništenja Hamasa, Izrael mora da ima bezbednosnu kontrolu Pojasa Gaze, kako bi osigurao da Gaza više ne bude pretnja za Izrael, što je u suprotnosti sa zahtevom za palestinskih suverenitetom", navodi se iz kancelarije premijera Izraela, preneo je Tajms of Izrael.
Izveštaj Si-En-Ena objavljen je nakon Bajdenove izjave da stvaranje nezavisne palestinske države nije nemoguće dok je Netanijahu i dalje premijer i dodao da su dvojica lidera razgovarala o ovom pitanju tokom telefonskog razgovora u petak.
Na direktno pitanje da li je nemoguće dvodržavno rešenje dok je Netanijahu premijer, Bajden je rekao da nije nemoguće.
Novinar je zatim rekao da je Netanijahu upravo rekao da se protivi rešenju sa dve države, na šta je Bajden: "Ne, on to nije rekao".
13:58 20.01.2024
Tajani: Italija je već odlučila da ne izvozi oružje u Izrael
Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da je italijanska vlada već odlučila da ne izvozi oružje Izraelu, pa je takav poziv lidera Demokratske partije (PD) Eli Šlajn ocenio kao "suvišan", prenela je ANSA.
"Od 7. oktobra smo rešili da ne šaljemo više oružja Izraelu, tako da nema potrebe da razgovaramo o tome u ovom trenutku. Odluka je doneta, tako smo već rekli i pred paralamentom", rekao je Tajani.
U petak, Šlajn je rekla da Italija "mora da izbegne da doprinosi konfliktima, ili da izbegne slanje i izvoz oružja u ratna područja, na Bliski istok, u ovom slučaju konkretno - Izraelu".
12:04 20.01.2024
Jevreji u američkom kongresu kritikuju Netanijahua zbog odbijanja palestinske države
Petnaest američkih kongresmena - Jevreja iz redova Demokratske stranke - osudilo je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua jer je odbacio ideju o stvaranju nezavisne palestinske države po završetku rata između Izraela i Hamasa.
"Izražavamo snažno neslaganje sa premijerom. Dvodržavno rešenje je put napred", navodi se u kratkom saopštenju koje je objavila kancelarija kongresmena Džerija Nadlera iz Njujorka.
11:30 20.01.2024
Korpus islamske revolucionarne garde potvrdio je pogibiju 4 vojna savetnika u izraelskom napadu na Damask
10:38 20.01.2024
Sirijski mediji: Izrael pogodio zgradu u Damasku, ubijen pripadnik Iranske revolucionarne garde
Sirijski državni mediji preneli su da je u, verovatno izraelskom napadu, pogođena zgrada u Damasku, preneo je Rojters.
Nisu prenosili više detalja, a drugi lokalni mediji navode da su se eksplozije čule širom Damaska.
Rojters prenosi da je u napadu ubijen pripadnik Iranske revolucionarne garde, a da su drugi članovi ranjeni, kao i da su oni koristili pogođenu zgradu.
10:36 20.01.2024
Ministarstvo zdravlja u Gazi: Od početka sukoba poginulo 24.927 Palestinaca
Od početka sukoba Hamasa i izraelske vojske poginulo je 24.927 Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi, preneo je Rojters.
Dodali su da je ranjeno 62.388 osoba.
Kako su naveli, u poslednja 24 sata poginulo je 165 Palestinaca.
07:46 20.01.2024
Američka vojska uništila tri protivbrodske rakete Huta u Jemenu
Snage centralne komande SAD uništile su tri protivbrodske rakete koje su jemenski Huti planirali da lansiraju prema južnom Crvenom moru, saopštila je američka vojska.
Kako je navedeno u objavi na platformi Iks, američke snage su u petak identifikovale projektile u oblasti Jemena koja je pod kontrolom Huta i utvrdile da predstavljaju neposrednu pretnju za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu.
Američke snage su potom uništile tri projektila u samoodbrani, navodi američka vojska.
To je najnoviji incident između američke vojske i Huta u Crvenom moru, gde je poremećena međunarodna pomorska trgovina zbog napada jemenskih pobunjenika na trgovačke brodove i brodove američke mornarice, navodi Rojters.
07:45 20.01.2024
Visoki zvaničnik Hezbolaha: Izrael će dobiti „šamar“ ako proširi agresiju
Visoki zvaničnik Hezbolaha Naim Kasem upozorio je da će Izrael trpeti teške posledice ako proširi sukob duž granice Libana i Izraela.
„Ako Izrael odluči da proširi svoju agresiju, dobiće pravi šamar kao odgovor“, rekao je zvaničnik libanske militantne grupe koju podržava Iran.
Prema njegovim rečima, bilo kakva obnova stabilnosti na granici zavisi od „prestanka agresije u Gazi“, prenosi Tajms of Izrael.
„Neprijatelj mora da zna da je Hezbolah spreman, da se mi pripremamo po principu da se može desiti beskrajna agresija, kao što je naša volja da agresiju potisnemo beskonačna", upozorio je Kasem.
07:44 20.01.2024
Bajden: Nije nemoguće formiranje države Palestine dok je Netanijahu premijer
Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da stvaranje nezavisne države Palestine nije nemoguće dok je na mestu premijera Izraela Benjamin Netanijahu.
Na pitanje da li bi razmotrio uslovljavanje pomoći Izraelu zbog Netanijahuovog odbijanja da se uspostavi država Palestina, nakon njihovog telefonskog razgovora, Bajden je rekao da misli da se ''nešto može smisliti'', prenosi Tajms of Izrael.
On je istakao da se Netanijahu ne protivi svakoj verziji rešenja sa dve države, i da postoji nekoliko mogućih načina da se to ostvari.
''Postoji više vrsta rešenja sa dve države. Zato mislim da postoje načini na koji bi to moglo da funkcioniše'', rekao je Bajden.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala